Бил Гейтс отделя много време за отправянето на предупреждения относно екзистенциалните глобални заплахи, като климатични промени и бъдещи пандемии.

Въпреки това съоснователят на Microsoft и филантроп казва, че е “много оптимистично настроен” относно бъдещето на човечеството на Земята.

Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени настоящите и бъдещите поколения, Гейтс казва, че всеки, роден в следващите няколко десетилетия, ще бъде в по-добро положение от хората, родени в който и да е момент в миналото.

“Все още съм голям оптимисти относно това, че ще е много по-добре човек да се роди след 20, 40 или 60 години, отколкото по което и да е време в миналото,” заявява Гейтс.

Светът изобилства от обезсърчаващи тенденции, отбелязва Гейтс, като неадекватната глобална реакция на пандемията от COVID-19, несправянето на правителства с целите за борба с климатичните промени и нарасналата политическа поляризация в САЩ.

Проучване на Gallup от октомври установява, че едва 42% американците смятат, че днешната младеж ще има “по-добър стандарт на живот“ от родителите си.

Този дял е с 18 процентни пункта по-малък, в сравнение с 2019 г., като се изравнява с най-ниското ниво на оптимизъм от близо три десетилетия, въз основна на сходни проучвания в миналото, според Gallup.

Песимистите обаче не виждат голямата картина, казва Гейтс, който смята, че е “лесно да се придобие по-негативна представа за някои от тези тенденции, отколкото е справедливо.”

Гейтс посочва напредъка в сферата на общественото здраве, отбелязвайки, че глобалните нива на смъртност при децата на възраст под 5 г. са намалени наполовина през последните две десетилетия.

“Предстоящото количество иновации по отношение на цялостното състояние на човечеството обаче ще бъде драстично. Ще излекуваме наднорменото тегло, ще излекуваме рака, ще изкореним полиомиелита,” казва Гейтс.

Милиардерът също така обръща внимание на потенциала на евтините и зелени енергийни технологии в последните години, както и на технологичния напредък, който разширява обхвата на образованието и здравеопазването по света.

Ако човек погледне назад в историята, е ясно, че нещата единствено продължават да се подобряват, допълва той.

“Само си задайте въпроса какво е било положението преди 300 години?’”, казва Гейтс, отбелязвайки, че средната продължителност на живота е нараснала значително през последните три века.

През 1700 г., средностатистическият човек е умирал преди да навърши 40 години. Днес продължителността на живота в САЩ, например, е 76.1 години.

“Без значение дали човек е бил крал или бедняк, всички са страдали от голямата смъртност при малките деца и изключително ниските нива на грамотност,” казва Гейтс. “Така че, обхватът на човешките иновации във времето е една феноменална история.”

Изказването на Гейтс съвпада с това на друг милиардер от миналата година – Чарли Мънгър, който заявява, че хората днес не са толкова щастливи, колкото са били в по-трудни времена. “Всички живеят пет пъти по-добре от преди,” казва Мънгър.

Няма гаранции, че иновациите ще доведат до положителни резултати, отбелязва Гейтс, като, според него, технологичната и научната еволюция може да доведат до опасни неща, като ядрени оръжия или биотероризъм.

“Модерността носи и някои рискове, но като цяло съм невероятно оптимистично настроен”, заявява той.