Саудитският публичен инвестиционен фонд (FIP), който притежава английския футболен клуб Нюкасъл и управлява активи на стойност 620 милиарда долара, е изпратил оферта за закупуване на правата на Формула 1. Предложението е за 20 милиарда долара и е изпратено до Liberty Media, която в момента държи лиценза на най-популярната автомобилна надпревара в света, съобщава dsport.

Според изданието, все още няма изпратен отговор, но саудитците, които ще организират първото състезание в календара на F1 през 2027 г., не смятат да се отказват, дори първоначалната оферта да бъде отказана. Те са готови да повишат цената и да доближат сумата от 30 млрд. долара, която се равнява на прогнозната пазарна стойност на Формула 1.

Liberty Media купи Формула 1 през 2017 г. за 4.4 млрд. долара, но стойността ѝ се повишава всяка година. Формула 1 приключи третото тримесечие на 2022 г. с печалба от 187 млн. долара, което е три пъти повече от същия период на предходната година.

Този резултат стана факт след 7-процентното увеличение на приходите до 715 милиона долара, а коригираният брутен оперативен резултат беше 180 милиона долара, или с 10 милиона повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Майк Тайсън е обвинен в изнасилване, жената иска обезщетение от 5 милиона долара

Формула 1 наскоро обяви календара за сезоните 2023 и 2024 г., състоящ се от 23 състезания на година), тъй като организацията реши да не търси заместител на Гран при на Китай. 

Тази година състезанията ще започнат с Гран При на Бахрейн на 5 март и ще завършат на 26 ноември с Гран При на Абу Даби. Основната новост е Голямата награда на Лас Вегас, която ще се проведе на 18 ноември по улиците на "града на хазарта", който за последно беше домакин на болидите от Формула 1 преди повече от четири десетилетия - през 1982 г., когато италианецът Микеле Алборето празнува с колата на Тирел Форд пред британеца Джон Уотсън (Макларън) и местния пилот Еди Чивър (Талбот).