Системите за управление на зареждането на електрически превозни средства обикновено са цялостни решения за управление на всички операции по веригата - фактуриране, доставки на енергия, водачи и дори автопаркове.

Това означава, че доставчиците на услуги за зареждане могат да оптимизират монетизацията на своите операции.

Броят на компаниите, които се конкурират в този сегмент, се увеличиха през последните няколко години. Driivz от Израел набра 23.1 милиона щатски долара рисково финансиране до момента и наскоро беше избрана от Shell да управлява нейната платформа за зареждане и интелигентно управление. 

Greenflux от Холандия привлече 11 милиона евро, канадската ChargeLab набра 20.4 милиона долара, датската Monta - 50 милиона евро, а британската EV Energy - 13.5 милиона долара. 

Междувременно, българският стартъп Ampeco, базиран в София, но с операции в цяла Европа, досега не се беше появявал на радара на рисковите инвеститори. Компанията обаче обяви, че е набрала 13 милиона долара в кръг от серия А, като сред инвеститорите е BMW i Ventures.

Общата сума на събраните средства от компанията до момента възлиза на 16 милиона долара, съобщава електронното издание TechCrunch. Стартъпът планира да използва парите, за да пробие на пазарите в Северна Америка и да разшири обхвата на продуктите си. 

Кръгът от серия А също включва и българският фонд LAUNCHub Ventures, Cavalry Ventures от Берлин, както и няколко ангелски инвеститори.

BMW i Ventures вече има опит в тази област, подкрепяйки някои от по-ранните играчи на пазара. Компанията беше един от първите инвеститори в Chargepoint, чийто акции в момента се търгуват на борсата в Ню Йорк, както и в Chargemaster, която беше придобита от BP.

Ampeco предлага решение за доставчиците на зареждащи станции за електромобили, което обхваща публичния сектор, частни бизнес автопаркове и жилищни сгради.

Платформата на компанията позволява на клиентите да управляват зарядни устройства в различен мащаб и след това да избират и съпоставят от няколко хардуерни партньори, вместо да бъдат ограничени само от един доставчик на хардуер.

Приложението работи с интелигентни измервателни уреди, системи за управление на сгради и възобновяеми енергийни източници.

„Има невероятна възможност за доставчиците на зареждане на EV да изградят и разширят печеливш бизнес, използвайки иновативни технологии“, коментира пред TechCrunh главният изпълнителен директор на Ampeco Орлин Радев.

Четири години след пускането на продукта компанията вече обслужва 120 клиенти на 45 пазара, достигнала е 62 000 точки за зареждане и е удвоила размера на персонала си до над 80 души.

„Тъй като продажбите на EV се увеличават, достъпът до инфраструктура за зареждане става по-критичен от всякога. Цялостното софтуерно решение на Ampeco позволява на клиентите бързо да стартират и развиват свои собствени мрежи за зареждане на електромобили", заяви Барис Гузел, който е партньор в BMW i Ventures.