Европейският финтех сектор понесе сериозни удари след спада на капиталовите пазари и отбеляза значително забавяне както в броя, така и в стойността на сключените сделки за финансиране с рискови капитали. 

От началото на тази година само 136 милиона евро са инвестирани в общо 19 европейски финтех компании, според платформата PitchBook. Все още е твърде рано да се каже дали активността ще се възстанови тази година, но, така или иначе, инвеститорите очакват финтех сделките да останат под рекордните си нива, а оценките на компаниите да пострадат.

„С наближаването на 2023 г. ситуацията за финтех компаниите ще стане още по-предизвикателна. Много от вътрешните инвеститори, които вече са извършили кръгове на финансиране, са достигнали максимума на резервите си. Това ще изправи компаниите пред необходимостта да намерят нови външни инвеститори, които вероятно ще бъдат по-взискателни. Очакваме да видим нарастващ брой неуспешни кръгове за набиране на средства и проблемни продажби" прогнозира управляващ партньор в инвестиционната компания CommerzVentures Стефан Тиртей. 

Независимо от това обаче, на пазара все още има много капитал, който чака да бъде пуснат в действие и инвеститорите със сигурност ще търсят стартъпи, които могат да се противопоставят на настоящата тенденция. 

Ето какво коментират пред PitchBook пет рискови капиталисти, инвестиращи във финтех пространството. Всеки от тях споделя мнението си за две стартиращи фирми – една, която вече присъства в неговия портфейл и друга, към която има интерес. 

Стефан Тиртей, управляващ партньор в CommerzVentures, Франкфурт 

Elwood

„Elwood предоставя платформа, позволяваща на всички видове финансови институции да имат достъп, да търгуват и да управляват експозицията си от цифрови активи. Цялостното решение обхваща дейностите преди, по време и след извършването на транзакциите. Базираната в Обединеното кралство компания отбеляза феноменален растеж през 2022 г. въпреки насрещния вятър за финтех сектора като цяло и крипто индустрията в частност", коментира Тиртей. 

Carbon Future

Базираната в Германия Carbon Future е обещаваща компания в пресечната точка на финтех и климатичните технологии. Чрез тяхната платформа компаниите могат да изградят надеждни, дългосрочни и разнообразни портфейли за намаляване и неутрализиране на въглеродните си емисии.

„Carbon Future работи с клиенти като Microsoft, Swiss Re и Klarna за осигуряване на сертифицирани и подлежащи на одит кредити за премахване на въглероден диоксид. Предвиждаме експоненциален растеж в техническото пространство за премахване на въглероден диоксид, където Carbon Future е ключов играч, свързващ производители и купувачи“, смята Тиртей. 

Винот Джаякумар, партньор в Molten Ventures, Лондон

FintechOS

FintechOS е софтуерна компания за финтех инфраструктура със седалище в Лондон, която радикално опростява разработването и стартирането на финансови продукти за банки и застрахователи по целия свят.

„Въпреки предизвикателната макросреда, в исторически план IT директорите на банките и застрахователните компании обикновено увеличават капиталовите разходи по време на икономически спадове. Очакваме подобен сценарий да се разиграе и сега. Капиталовите разходи за инфраструктурен софтуер ще бъдат леко увеличени, за да се намалят дългосрочните общи разходи за обслужване на клиенти.", смята Джаякумар. 

Codat

Базираната в Лондон Codat предлага на финансовите институции универсална API платформа за изграждане на свързани продукти за техните бизнес клиенти.

„Разпространението на финансови данни на ниво клиент е "свещеният граал" в отключването на стойност за клиентите. В тази среда възможността за разработване и продажба на високо контекстуални финансови продукти за малки и средни предприятия е по-разпространена от всякога. Codat дава тази опция на малките и средни предприятия“, коментира Винот Джаякумар. 

Д'Арси Уилън, сътрудник в Outward VC, Лондон

Kita Earth

Kita предлага въглеродна застраховка за компании, намалявайки риска, който е присъщ на пазара за компенсиране на въглеродни емисии. Продуктът на базираната в Лондон компания защитава купувачите на предварително закупени кредити за премахване на въглеродни емисии от евентуално разминаване с прогнозианите количества, насърчавайки по-голям финансов поток в тези проекти.

„Светът е в климатична криза и ние не трябва да рискуваме закупуването на въглеродни компенсации за бизнеса. Kita не е просто лидер в категорията, но пример за бизнес, който създава изцяло нова категория. Той е първият по рода си, който предлага този тип решение", коментира Уилън пред PitchBook.

Supercede

Supercede, която също е базирана в Лондон, предоставя презастрахователен софтуер за финансови и кредитни компании, брокери и застрахователи, като им помага да си сътрудничат и да извършват трансакции по-ефективно - от изготвянето на презастрахователни програми през целия път до продажбата. 

„Презастрахователният пазар е огромен и е разочароващо, че индустрията се бави по отношение на дигитализацията и автоматизацията. Като се има предвид какво се случва с геополитическите рискове по света и тези, свързани с околната среда, сега е моментът, когато застрахователите и презастрахователите трябва да мислят за това как технологиите могат да им помогнат да спестят разходи и време. Supercede вече работи с някои от най-големите застрахователи и брокери на пазара", казва Уилън. 

Оливър Хамънд, инвестиционен директор на Fuel Ventures, Лондон

Volt

Базираната в Лондон Volt е глобален портал за отворени банкови плащания, задвижващ растежа на трансакциите в реално време по целия свят. Дори през 2022 г. компанията отчита сериозен ръст.

„Мисля, че плащанията като бизнес ще продължат да се развиват добре тази година. От онлайн гледна точка, плащанията не се забавят. Хората може да променят навиците си и нещата, за които харчат парите си, но движението от търговия на дребно на улицата към онлайн търговия продължава нараства", смята Оливър Хамънд. 

ComplyAdvantage

„Ние сме доста уверени в B2B (business to business) сегмента на финтех индустрията за тази година, особено в областта на съответствието. Компании като базираната в Лондон ComplyAdvantage ще се справят много добре на този пазар, защото хората са много по-фокусирани върху проверките срещу пране на пари и проверката на клиентските данни.

„Бизнесът вече не е толкова склонен да работи с високорискови клиенти и мисля, че ще инвестира все повече пари и време, за да се увери, че хората, с които работи, са чисти и законни“, смята инвестиционният директор на Fuel Ventures.

Никола Сандо, инвеститор на Octopus Ventures, Лондон

Minimum

Minimum е платформа за управление на въглеродните емисии, създадена за корпоративни клиенти. Измерването и управлението на емисиите е особено трудно за организациите с по-сложна вътрешна структура. Компанията със седалище в Лондон решава част от този проблем, като изгражда единна система за запис, за да даде пълна видимост на емисиите и контрол на всеки аспект от управлението на въглерода.

„2023 г. се очертава да бъде много интересна година за регулациите в областта на климата, тъй като пакетът Fit for 55 оказва натиск върху регулаторите. Пакетът включва предложения за реформиране, като схемата за ограничение и търговия, както и за намаляване на въглеродните емисии чрез офшорно преместване на въглеродно-интензивни дейности. Тези реформи ще продължат да проправят пътя към една от най-вълнуващите възможности във финтех инвестиционното пространство“, смята Никола Сандо. 

Bound

Bound е лесен за използване инструмент за управление на чуждестранна валута, насочен към мащабиране на дейността на технологични компании. 94% от компаниите от FTSE 500 се хеджират срещу валутен риск, в сравнение със само 4% от малките и средните предприятия в Обединеното кралство. Bound дава възможност на малки и големи технологични компании да смекчат ефектите от нестабилността на валутните курсове.

„Можем да очакваме значителна валутна нестабилност и тази година, поради различни икономически и политически ефекти. Финтех компаниите, които решават проблема с валутния риск, ще имат фантастична година през 2023 г., тъй това ще се усеща от повечето фирми, участващи в международната търговия", смята Сандо.