Уолстрийт демонстрира устойчивост на фона на лошите корпоративни резултати на част от водещите компании, които подхраниха опасенията от рецесия.

Въпреки това основните американски борсови индекси приключиха търговията почти без промяна, въпреки че по-рано през деня глобалните капиталови пазари бяха подложени на масирани разпродажби. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче приключи с минимален ръст от 0.03%, а широкият S&P 500 отчете незначителен спад от 0.02%. 

Цените на акциите на повечето компании останаха стабилни, което предполага, че анализаторите очакват очертаващият се икономически спад, съчетан с нарастваща безработица, да накара Федералния резерв на САЩ да се откаже от агресивното парично затягане и скоро да намали лихвените проценти.

Това е и основният двигател на оптимизма на пазарите в момента. Тази сутрин борсовите индекси в Азия достигнаха 7-месечен връх в очакване на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2022 г.

На валутния пазар доларовият индекс, който измерва стойността на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, отчита леко повишение от 0.1 на сто в сутрешната търговия но остава близо до осеммесечното си дъно.

Японската йена проскъпна с 0.22% - до ниво от 129,32 за долар, докато еврото загуби 0.1% до 1.0909 спрямо щатската валута. 

На стоковите пазари петролът регистрира умерено повишение, след като вчера данните за петролните запаси в САЩ показаха по-слаб ръст от очакваното. Това беше прието от пазарните участници като поредния сигнал, че търсенето на пазара остава силно. 

Запасите от суров петрол отвъд Океана се повишиха с 533 000 барела - до 448.5 милиона барела през седмицата, приключваща на 20 януари.

Това беше значително по-малко от прогнозите за покачване с 1 милион барела, въпреки че запасите от суров петрол остават на най-високото си ниво от юни 2021 г. насам. 

Междувременно, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от групата, известна като ОПЕК+, вероятно ще запазят текущите нива на добива на срещата, насрочена за 1 февруари. Това твърдят източници, близки до картела, цитирани от Ройтерс.