Депутатите одобриха решението България да участва в увеличението на капитала на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщава darik.bg.

Страната ще трябва да внесе 33 милиона евро в периода 2023-2030 г., с които ще запише 96 хиляди нови акции и ще запази акционерния си дял от 13.5%. 

НС реши България да напусне банковите институции МИБ и МБИС

Решението за увеличаване на капитала на банката е взето още през 2021, като е предвидено активите ѝ да се увеличат общо с 244 милиона евро. 

От 1999 г. досега Черноморската банка е финансирала 39 проекта в България в сектори, като енергетика, инфраструктура, хранително-вкусова промишленост и селско стопанство.  Общо са финансирани проекти в размер на около 913 милиона евро.

Припомняме, че в сряда Народното събрание одобри излизането на България от Международната инвестиционна банка и от Международната банка за икономическо сътрудничество.

В двата финансови съюза участва и Русия, което е причина за оттеглянето не само на България, но и на Полша, Чехия, Словакия и Румъния.

Египет може да започне да плаща за пшеницата от Русия в рубли

Извън общата позиция на европейските страни остава Унгария, която продължава да е член на Международната инвестиционна банка, заедно с Русия, Виетнам, Куба и Монголия. 

Решенията за напускане на двете банки беше подкрепено от всички партии, с изключение на БСП и "Възраждане", и трябва да влязат в сила след 6 месеца.