От пазаруване на различни устройства до доставка в близост до дома или офиса - потребителите предпочитат решения, които им предлагат лекота и свобода да планират времето си, както желаят.

Това са част от изводите на анализ на потребителското поведение, направен от eMAG Group след края на празничния сезон за пазаруване сред над 8-те милиона клиенти, които трите дружества за онлайн търговия имат в региона.

Клиентите на онлайн ритейлърите в България, Румъния и Унгария са предпочели да поръчват основно от мобилни устройства, като по-голямата част от покупките им са направени между 10:00– 15:00 часа по време на празничния сезон.

72% от потребителите в България, 78% от клиентите в Румъния и 61% от тези в Унгария са поръчвали от мобилни телефони, което им позволява да правят поръчки по всяко време, където и да се намират.

По отношение на подготовката за празниците, клиентите в България са се организирали най-рано и денят, в който са направили най-много поръчки, е бил 6 декември.

В Унгария най-натовареният ден за пазаруване на платформата е бил 12 декември, а в Румъния клиентите са разчитали основно на абонамента Genius с безплатна доставка, като най-много регистрации е имало 6 дни преди Коледа.

И в трите страни потребителите са имали възможност да избират продукти, предлагани както от eMAG, така и от Marketplace търговците на платформата.

Така през декември над 22 000 eMAG Marketplace търговци са регистрирали поръчки в поне една от трите държави, като някои от тях имат регистрация в eMAG Marketplace само в една държава, а други в повече.

Повече от 2200 от тях са имали поръчки от страна, различна от тази, в която са базирани. В същото време над 220 000 поръчки от офертите на търговците са били доставени от румънския eMAG, директно от реновирания логистичен център на онлайн търговеца в Джойта, близо до Букурещ, чрез услугата Fulfilment.

„Сезонът на празничното пазаруване потвърди, че независимо дали става въпрос за клиенти в България, Румъния или Унгария всички те предпочитат решения за пазаруване, които правят живота им по-лесен.

Специалните оферти, бързата доставка и мобилността са важни за всеки един от нашите 8 милиона клиенти, които са избрали eMAG, за да закупят продукти от всички категории – от подаръци за близки до украса или почистващи препарати.

Те се възползваха от добрите цени в празничните кампании на платформата, както и от широката гама продукти, избирайки една онлайн дестинация за всичко, от което се нуждаят“, коментира Силвиу Гугуи, управител на eMAG България.

Силвиу Гугуи, управител на eMAG България

Най-голямата поръчка - на стойност 24043.68 лв., е била направена от Румъния и включва 285 продукта от категории, като: напитки, лична хигиена и козметика, суха храна, продукти за домашна грижа, хигиенни продукти, голям електроуред, парфюм и малък електроуред.

Най-голямата поръчка от България е включвала 38 продукта на обща стойност 9182.45 лева и е съдържала дамско и мъжко облекло, чанти и аксесоари.

В Унгария най-голямата поръчка е била на стойност 18528.65 лв., включваща 50 продукта – напитки, книги и развлекателни артикули, суха храна, домашен текстил, продукти за хигиена, офис консумативи, играчки, спортни артикули.

eMAG