Миналия януари стартъп компанията за кредитни карти Brex набра 300 млн. долара от редица инвеститори, което почти удвои пазарната ѝ стойност до 12.3 млрд. долара и направи бразилските ѝ съоснователи – 26-годишния Педро Франчески и 27-годишния Енрике Дюбуграс, най-младите милиардери в света, които не са наследили състоянието си.

“Смятам, че е лесно хората да мислят, че вече сме успели,” заяви Дюбуграс тогава пред Forbes. “Може да се каже, че сме и не сме. Очевидно сме щастливи от това, което сме постигнали, но предстоят още толкова много неща.”

Все още е прекалено рано да се отписват успехите в дългосрочен план, които Brex би могла да постигне. Година по-късно обаче от Forbes изчисляват, че пазарна ѝ оценка е паднала до 6.4 млрд. долара, или с 50% по-малко отпреди 12 месеца.

Франчески и Дюбуграс, междувременно, вече не са милиардери, като личното им състояние се оценява на по 900 млн. долара, в сравнение с по 1.5 млрд. долара преди година.

Те са в добра компания. През март 2022 г. - близо до пика на финансирането на стартъп компании, състоянието на 44 основателя на еднорози (непублични компании с пазарна оценка от над 1 млрд. долара) се оценяваше общо на 190 млрд. долара, според Forbes.

Година по-късно - на фона на срива на цените на пазара на криптовалути и на това, че частните пазари поеха в посоката на публичните, от Forbes са се консултирали с видни рискови капиталисти, инвеститори и доставчици на данни, за да преоценят стойността на еднорозите.

Резултатите са впечатляващи – половината богатство на милиардерите, които стоят зад тези еднорози, е изтрито, намалявайки общото състояние на тази елитна група от визионери с 96 млрд. долара, в сравнение с преди година.

Дванадесет от тях вече дори не са милиардери. В тях не са включени над 10 основатели на китайски еднорози, които имат отделни проблеми (политически и други).

“Тогава бяха различни времена, в които на хартия дадена компания може и да е имала оценка X, но това бяха малко странни пари,” казва Мат Мърфи, партньор в компанията за рисков капитал Menlo Ventures, за периода преди наближаването на пика на балона.

“Мисля, че ще е необходимо известно отрезвяване, защото в света на рисковите капитали хората бяха много опиянени от това, а всички трябва да се откъснат от този наркотик пазарната оценка.

Това е минало и няма да се върне, така че да се насочим към неща, които в исторически план са по-разумни и да се фокусираме отново върху изграждането на страхотни компании по един по-оперативно ефективен начин.”

Някои еднорози вече понижиха сами собствените си пазарни оценки. Компанията за онлайн разплащания Checkout.com намали пазарната си стойност до 11 млрд. долара през декември, след като инвеститори я оцениха на 40 млрд. долара през януари 2022 г.

Това намали богатството на швейцарския ѝ основател и главен изпълнителен директор Гийом Пуса, който за кратко беше най-богатият технологичен предприемач в Европа, от 23 на 7.2 млрд. долара.

Ирландският гигант в сферата на разплащанията Stripe, основан и управляван от братята Патрик и Джон Колисън, направи същото, намалявайки вътрешната си оценка най-малко на три пъти до 63 млрд. долара през този месец, след като инвеститори бяха оценили компанията на 95 млрд. долара през март 2021 г.

Личното състояние на братята в момента се оценява на по 6.9 млрд. долара, в сравнение с 9.5 млрд. долара преди това.

Стартъп компании, като Instacart и Databricks, също намалиха своите оценки през октомври.

Шведската финтех компания Klarna, основана от бившите милиардери Виктор Якобсон и Себастиан Семятковски (чието състояние се оценява на 600 млн. долара и 500 млн. долара, респективно, в сравнение с 4 млрд. и 3.2 млрд. долара преди това) е единственият еднорог с основатели в класацията на милиардерите на Forbes, който вече набра нов рунд от средства при ниска пазарна оценка, дал й пазарна стойност от 6.7 млрд. долара през юли 2022 г.

Само девет месеца преди това компанията беше набрала средства при пазарна оценка от 45.6 млрд. долара.

Тези половин дузина компании обаче са изключение. “Всички се крият зад хоризонта от 2-3 години, които са имали от набраните средства и избягват тези т. нар. ‚даун рундове‘,” казва Мърфи от Menlo Ventures.

“Вече сме година след началото на това и ако сте компания, подкрепена от рисков капитал, не бихте искали да ви остават средства за по-малко от година или шест месеца. Така че, според нас, пазарът трябва да тръгне нагоре по-късно през годината.”

Мърфи също така казва, че съкращенията на служители са един от начините, по които компаниите се приспособяват, така че да издържат още по-дълго с набраните средства.

Сред еднорозите, които освободиха служители, са ScaleAI на 26-годишния Александър Уанг, криптоборсата Gemini на близнаците Макерън и Тайлър Уинкълвос, както и Brex, Klarna и Stripe.

Досега от Forbes оценяваха финансираните с рисков капитал компании, като вземаха пазарната оценка от последния рунд на финансиране, без значение кога е било това, и обикновено я намаляваха с 10% заради липсата на ликвидност и финансова прозрачност.

Новата методология на Forbes привежда оценките на финансираните с рискови капитали компании в по-голямо съответствие с настъпилия смут на публичните пазари и с вътрешните и външните понижения на оценките, пред които тези еднорози са изправени.

Ако една компания е набрала средства в последните три месеца, Forbes използваше най-скорошната ѝ оценка от този рунд на финансиране. При липсата на рундове на финансиране напоследък или на вътрешни понижения на оценката, от Forbes са си сътрудничили с три компании за данни –ApeVue, Caplight Technologies и Notice, за да преоценят 30 еднорога, които съставляват по-голяма част от богатството на милиардерите (и бившите милиардери).

В повечето случаи от Forbes са вземали средната оценка от настоящите оценки на доставчиците на данни за всеки еднорог, които са базирани на представянето на съпоставими публични компании, активността на вторичния пазар и публично обявени оценки на договорни фондове.

Въз основа на този анализ от Forbes изчисляват, че в момента извън Китай има 32-ма милиардери, основатели на еднорози, в сравнение с 44 през март, чието общо състояние възлиза на 94 млрд. долара.

Не всички обаче са съгласни с подхода на изданието. По такъв начин са реагирали от британската финтех Revolut, след като са били уведомени от Forbes за понижаването на пазарната оценка на компанията до 13.8 млрд. долара (от 33 млрд. долара) и на личното състояние на съоснователите Ник Сторонски и Влад Яценко до 3.3 млрд. долара (от 7.1 млрд. долара) и 500  млн. долара (от 1.1 млрд. долара).

“Не се занимаваме със спекулации по отношение на пазарната оценка на нашата компания. От последния ни рунд за финансиране, при който бяхме оценени на 33 млрд. долара, печелившият бизнес на Revolut продължава да се представя силно на всички пазари по света”, е заявил говорител на компанията.