Американският борсов индекс Dow Jones Industrial Aveage приключи последната сесия за януари с повишение, с което отчете и скромен месечен ръст.

Серията от позитивни корпоративни отчети повлияха за засилването на оптимизма сред инвеститорите, които очакват решението на Федералния резерв за лихвите. 

Dow Jones Industrial Average добави 1.1% към стойността си във вторник, завършвайки месеца с ръст от около 2%. Nasdaq Composite затвори с 1.7% по-високо, а широкият S&P 500 се повиши с 1.4%, отбелязвайки най-силното си повишение за януари от 2019 г. насам. 

Повишенията на Уолстрийт станаха факт на фона на двудневното заседание на Фед, на което се очаква основният лихвен процент в САЩ да бъде повишен с 25 базисни пункта.

На предходните няколко срещи лихвите растяха с по 50 базисни пункта, но анализаторите очакват, че централните банкери ще забавят темповете на затягане на паричната политика, ако искат да избегнат опасността от по-дълбока рецесия.

На стоковите пазари цената на петрола се задържа в тесен диапазон в сутрешната търговия - след отстъплението, регистрирано през януари.  

Индикациите за потенциално голямо нарастване на петролните запаси в САЩ натежаха върху пазарите на суров петрол, след като данните от Американския петролен институт показаха, че запасите са нараснали с 6.3 милиона барела през седмицата до 27 януари.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад от 1 милион барела.

В първата сесия на новия месец фючърсите на петрола брент се повишават с 0.1% до 85.54 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол отчитат ръст от 0.2% до 79.07 долара за барел. И двата контракта приключиха януари с месечни понижения, съответно с 0.4% и 1.6%.

Златото се задържа близо до 9-месечния си връх тази сутрин, като се търгува на ниво от 1942 долара за тройунция. Ценният метал поскъпна с над 6% през януари, повлиян от силното търсене и поевтиняването на щатския долар. 

Тази сутрин на валутните пазари еврото поскъпна с 0.1% спрямо американската валута до ниво от 1.0872 долара за евро. 

На пазара на криптовалутите биткойнът добави 0.4% към стойността си за последните 24 часа до ниво от малко над 23 000 долара за брой. Най-популярната криптовалута отбеляза сериозно повишение през януари, като добави близо 40% към стойността си.