Търговецът Питър Минуит се присъединява към Холандската западноиндийска компания в средата на 20-те години на 17-и век.

Той е изпратен със семейството си в Нова Нидерландия през 1625 г., за да търси стоки, с които може да се търгува, различни от животинските кожи, които по онова време са основният продукт, идващ от района.

Той се връща още същата година и през 1626 г. е назначен за директор на Нова Нидерландия. Минуит отплава за Северна Америка и пристига в колонията на 4 май 1626 г.

На Минуит се приписва заслугата за купуването на остров Манхатън от коренното население срещу стоки, оценявани тогава на 60 гулдена, които към 2020 г. са се равнявали на 1 143 щатски долара.

В южния край на Манхатън е създадено селището Ню Амстердам, което изпълнява ролята на седалище на колониалното управление в Нова Нидерландия.

На 2 февруари 1653 г., точно преди 340 г., холандското селище официално е обявно за град, с което се слага началото на разрастването от южния край на Манхатън до превръщането му в Ню Йорк. 

До 1655 г. населението на Нова Нидерландия се увеличава до 2 000 души, като 1 500 от тях живеят в Ню Амстердам. То скача до близо 9 000 души към 1664 г, като 2 500 от тях обитават Ню Амстердам. 

През 1664 г. англичаните превземат града и го преименуват на Ню Йорк, на името на Херцога на Йорк. Така това, което някога е Ню Амстердам, се превръща в центъра на Ню Йорк сити, а днес районът е известен като Долен Манхатън.

След втората англо-холандска война от 1665–67 г., Англия и Съединените провинции на Нидерландия се споразумяват за запазване на статуквото с Мирния договор от Бреда.

Англичаните запазват остров Манхатън, а холандците се отказват от претенциите си към града и останалата част от колонията. Англичаните пък официално предават Суринам в Южна Америка и остров Рун от архипелага Банда, утвърждавайки холандския контрол върху търговията с подправки. 

Днес населението на остров Манхатън, който е административен район в град Ню Йорк и едноименен окръг в щата, възлиза на около 1.66 милиона души, а общата му площ е 87.46 км².

Централата на Организацията на обединените нации се намира в район Манхатън, както и някои от най-високите небостъргачи в САЩ, сред които Световен търговски център 1, Емпайър Стейт Билдинг, Крайслер Билдинг, Уулуърт Билдинг, Мет Лайф Тауър, 40 Уол Стрийт и Рокфелер Сентър.