Рекордни продажби на канабис продукти отчитат регулаторите на индустрията в американския щат Мичиган.

Общият обем на продажбите на марихуана за последния месец на миналата година възлиза на 221 млн. долара, по данни на Мичиганската регулаторна агенция за канабис, цитирани от Forbes. 

Продажбите на марихуана за развлекатална употреба достигат исторически рекорд от 208 млн. долара, докато тези на медицински канабис възлизат на 13 млн. долара.  

Приходите за хазната от 10-процентния акциз и 6-процентния данък върху продажбите възлизат на 34.6 млн. долара.

Спрямо декември 2021 г. продажбите на марихуана и на свързаните с нея продукти в щата Мичиган нарастват с 32%. 

Агенцията отбелязва още, че въпреки рекордния обем на продажбите, средната цена на марихуаната продължава да пада. Цената на унция (около 28 грама) сега е около 90 долара, което е двойно по-ниско от тази в края на 2021 г.

Търговците са оптимисти, че продажбите ще продължат да растат, основно заради развитието на бизнеса в град Детройт.

На фона на положителните новини за рекордно високите продажби обаче, се появяват и някои предизвикателства за сектора. 

Регулаторната агенция предупреждава, че търговците се оплакват от нарастващия брой грабежи. През декември са получени поне 13 доклада за ограбени шофьори, които доставят продукти на клиенти. 

Всички кражби на марихуана са извършени в жилища, където шофьорите са смятали, че доставят продукта безопасно до нечий дом. В някои от случаите обирите са били въоръжени.

Регулаторните правила в щата гласят, че притежателите на лиценз за марихуана трябва да уведомят местните органи на реда за всяка престъпна дейност, която претърпяват.

За да предотвратят подобни инциденти в бъдеще, много от представителите на бизнеса с канабис прилагат допълнителни мерки за сигурност, за да гарантират безопасността на доставчиците.

Много от тях монтират камери в превозните средства за доставка, кутии за заключване на продуктите и двойна система за проверка на клиентите.

В бюлетина, издаден на 17 януари, CRA разказа как са идентифицирали модел в докладваната престъпна дейност през последните 6 седмици. Един от собствениците на бизнес отбелязва, че престъплението е ограничено до кражба на имущество и че шофьорите не са пострадали в процеса.