Редица еклектични и иновативни концепции за суперяхти се появиха през последните месеци и това последно изобретение на Lazzarini Design Studio не е изключение.

Захранван от система с подводни криле, 74-метровият кораб, известен като Plectrum, може да се издигне над водната повърхност и привидно да „лети“ с висока скорост.

Според екипа на италианското студио, дизайнът до голяма степен е вдъхновен от плавателните съдове, използвани в Купата на Америка - едно от най-старите международни състезания за ветроходни яхти.

Система за подводни криле

Но вместо да бъде тласкан от вятъра като ветроходна яхта, този огромен лъскав оранжев плавателен съд ще се движи с три двигателя на водород, всеки с мощност от 5000 конски сили.

Въпреки че дизайнът е само концепция, създателите му посочват, че може да бъде конструиран в рамките на две години на цена от около 87 милиона долара (80 милиона евро), ако се намери купувач.

Привличащ окото дизайн

Изработена от смес от композитни материали от сухи въглеродни влакна, леката суперяхта е „проектирана да бъде най-бързата по рода си“ и ще достига максимална скорост от 75 възела.

Що се отнася до удобствата на борда, тя ще бъде оборудвана с шест каюти за гости, апартамент за собственика на кораба, хеликоптерна площадка и плажен клуб с плувен басейн на четирите нива.

Plectrum е последният от редица радикални дизайни на суперяхти, дело на Lazzarini. Миналата година студиото представи Sovrano - гигантска 169-метрова концепция за суперяхта с две хеликоптерни площадки и прибираща се палуба.

Междувременно, испанското студио Rodriguez Design наскоро разкри плановете си за Catalina - впечатляваща концепция за суперяхта с пет палуби и гигантска инфинити гореща вана.