Алармата се включва. Обличате се, грабвате кафето и тръгвате към работа.

Когато дойде време за обяд обаче, вече се чувствате неорганизирани. Препрочитате имейли, защото ви липсва концентрация и умствена яснота.

Няма нищо по-лошо от мозъчната мъгла. Освен от стреса и недоспиването, тя може да бъде причинена и от имунната система, която създава възпалителна реакция в мозъка. Това може да доведе до симптоми, като слаба концентрация и памет или затруднение при вземането на решения.

Доктор Тара Суорт Бийбър е невролог и изучава причините за мозъчната мъгла и склонността към забравяне. Ето четири неща, които тя никога не прави, за да избягва тези състояния:

Не позволява на тялото си да бъде в напрегнато състояние прекалено дълго време

Дори и ако си мислите, че сте отпуснати, тялото ви може да е физически напрегнато (схванат врат, болки в гърба или рамената). Това може да бъде в резултат на стрес от неща, като недовършени задачи или приближаващи крайни срокове.

Когато забележи, че тялото ѝ е напрегнато, Бийбър незабавно прави дихателно упражнение:

  • Вдишвате през носа, докато отброявате бавно четири секунди.
  • Задържате въздуха за още четири секунди.
  • Издишвате напълно през носа, докато бавно отброявате четири секунди.
  • Задържате въздуха си за четири секунди.
  • Повтаряте упражнението най-малко четири пъти.

Това упражнение е простичък начин да помогнете за успокояването на мозъка. Проучвания показват, че то може да намали нивата на кортизол, който се отделя, когато тялото е подложено на стрес.

Не стои пред екран преди лягане

Колкото и изкушаващо да е да прегледате Instagram или да погледате телевизия преди лягане, тези дейности могат да бъдат прекалено стимулиращи за мозъка.

Вместо това Бийбър опитва да почете книга, преди да изгаси лампата. Ако това не помогне, тя прави упражнение с отпускане и свиване на мускулите, започвайки с пръстите на краката и достигайки до главата.

В идеалния случай човек има нужда от около осем часа сън на нощ. Повече сън от това може да доведе до депресивно настроение, а по-малко не осигурява достатъчно време на мозъка, за да си почине и да рестартира.

Не прекалява с глюкозата

Ако стомашно-чревният ви тракт не е в добро състояние, вашата мозъчна сила също може да отслабне. Бийбър подсилва своята чревно-мозъчна ос, като набляга на приема на хидратиращи храни, здравословни мазнини и смилаеми протеини.

Най-важното при нейното хранене е, че се опитва да избягва захарта. Вашият мозък използва глюкоза (захар) като гориво, но рафинираните въглехидрати, като царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза и газираните напитки, не са добър източник на гориво.

Вашият мозък получава внезапно прекалено голям прилив на глюкоза, а след това прекалено малък. Това може да доведе до раздразнителност, чувство на умора, умствено объркване и замъглена преценка.

Бийбър също така консумира храни, богати на магнезий, като пълнозърнести храни, листни зеленчуци, боб и бобови растения, които ѝ помагат да регулира настроението и цикъла на съня си. Тя също така се стреми последната й напитка с кофеин за деня да е преди 10:00 часа сутринта.

Не пропуска да медитира всеки ден

Тя казва, че медитира поне по 12 минути на ден.

Тази практика вечерно време може да помогне за намаляването на мозъчната мъгла на следващия ден:

  • Премахнете всичко, което може да ви разсейва от стаята.
  • Седнете или легнете в удобна позиция.
  • Поемайте си дълбоко въздух.
  • Следете тихо мислите си.
  • Каквито и мисли да ви идват, просто ги отчитайки и насочвайте отново фокуса си към дишането.

Ако не обичате да медитиране, можете да извършвате някаква друга дейност за успокояване на ума, като готвене или тиха разходка.

Бийбър също така препоръчва измислянето на матра, която можете да си повтаряте сутрин, като: “Мозъчната мъгла е състояние на ума. Ще си легна рано довечера и ще бъда добре утре.”

Като изказвате на глас целите пред себе си, може да започнете да бъдете по-осъзнати по отношение на промяната на вашите навици. И чрез това повторение мозъкът и тялото ви ще започнат да ви следват.