Консумацията на повече флавоноли - антиоксиданти, които се съдържат в много зеленчуци, плодове, чай и вино, може да забави скоростта на загуба на памет, установява ново проучване.

Когнитивният резултат на участниците в проучването, приемали най-много флавоноли, намалява с 0.4 единици на десетилетие по-бавно от тези, които са консумирали по-малко от този тип антиоксиданти.

Резултатите се запазват дори след коригиране на други фактори, които могат да повлияят на паметта, като възраст, пол и тютюнопушене, според изследването, публикувано в Neurology - медицинското списание на Американската академия по неврология.

Огромно семейство от фитохимикали

Растенията съдържат над 5000 флавоноидни съединения, които играят роля в клетъчния растеж, борят се със стреса от околната среда и привличат насекоми за опрашване.

Флавонолите - вид флавоноиди, показват при проучвания върху животни и хора, че намаляват възпалението - основен отключващ фактор за хронични заболявания, и са богати източници на антиоксиданти.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали - силно нестабилни молекули, които се образуват естествено, когато тренирате и когато тялото ви преобразува храната в енергия.

Един от най-разпространените флавоноли - кверцетинът, показва обещаващи възможности за намаляване на появата на колоректален рак и други видове на това заболяване, сочат резултатите от проучвания.

Лукът съдържа най-високи нива от него, като той може да бъде открит в по-ниски концентрации в броколи, боровинки, карфиол, къдраво зеле, праз, спанак и ягоди.

Pixabay

Друг често срещан флавонол - кемпферол, изглежда инхибира растежа на раковите клетки, като същевременно запазва и защитава нормалните клетки. Добри източници на кемпферол са лук, аспержи и горски плодове, но най-богати на него са спанак, зеле и други зеленолистни зеленчуци, както и билки, като див лук, копър и естрагон.

Трети основен играч е мирицетинът, който е изследван при гризачи за контрол на кръвната захар и намаляване на тау - протеин, който причинява отличителните белези на Алцхаймер и други деменции. Спанакът и ягодите съдържат високи нива на мирицетин, но медът, касисът, гроздето и други горски плодове, зеленчуци, ядки и чай също са добри източници.

Последната група флавоноли, част от която е изорамнетинът, предпазва от сърдечно-съдови и нервни заболявания в допълнение към противотуморните и противовъзпалителни ползи. Добри източници на изорамнетин са крушите, зехтинът, виното и доматеният сос.

По-възрастно население без деменция

В рамките на новото проучване 961 души на средна възраст 81 години и без признаци на деменция попълват въпросник за храненето си всяка година в продължение на седем години. Участниците са подложени на годишни когнитивни тестове и тестове за памет, като са записвани и данните за времето, прекарано във физическа и умствена активност.

Хората са разделени на групи въз основа на дневния си прием на флавоноли. Най-ниският прием е около 5 милиграма на ден. Най-високият - 15 милиграма на ден – те се равняват на около чаша тъмни листни зеленчуци, отбелязват учените.

Проучването разглежда въздействието на четирите основни флавонола - кемпферол, кверцетин, мирицетин и изорамнетин, върху скоростта на когнитивен спад през седемте години.

Най-голямо въздействие е установено от кемпферол: хората, които са приемали най-големи количества храни с кемпферол, са показали 0.4 единици на десетилетие по-бавна скорост на когнитивен спад, в сравнение с тези, които са консумирали най-малко, според проучването.

Мирицетинът е следващият: приемалите най-много храни с него са имали 0.3 единици на десетилетие по-бавна скорост на когнитивен спад, в сравнение с групата с най-ниска консумация. Хората, които ядат най-много храни с кверцетин, показват 0.2 единици на десетилетие по-бавна скорост на когнитивен спад.

Изорамнетинът не оказва влияние, установява още проучването.

Резултатите не са окончателни

Въпреки очевидните положителни резултати, проучванията за въздействието на флавонолите върху човешкото здраве са неубедителни - главно защото много от тях са наблюдателни и не могат да покажат пряка причина и следствие.

Други контролирани проучвания показват ползи от флавонолите при контролиране на кръвната захар при диабет тип 2 и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Не е известно обаче дали тези ползи са дългосрочни и не е доказано ясно въздействие за превенция на рак или когнитивна защита.