Популярният чатбот ChatGPT се превърна в хит с удивителната си способност да пише статии, имейли и дори съобщения от приложения за запознанства.

Но ако го помолите да генерира инвестиционен портфейл, той предоставя единствено шаблонна информация и ви напомня, че няма достъп до данни за пазарите в реално време. 

Междувременно, един инвестиционен фонд с активи от над 100 милиона долара, управляван от изкуствен интелект, успява да генерира доходност, която устойчиво надвишава тази на средните борсови индекси. 

Борсово търгуваният фонд на ETF Managers Group е създаден в партньорство с финтех фирмата Equbot и разчита на суперкомпютъра Watson, разработен от IBM.

Портфейлът му включва 114 различни актива и отчита доходност от 10.4% само от началото на 2023 г., докато широкият Vanguard Total Stock Market ETF е нараснал с едва 5% през същия период.

Първият обаче се управлява активно, макар и от изкуствен интелект, поради което инвестицията в него е по-скъпа от тази в обикновен индексен фонд. Задвижваният от AI фонд взима комисиона от 0.75%, докато при Vanguard тя е само 0.03%. 

Главният инвестиционен директор на Equbot Крис Нативидад казва, че фондът, управляван от Watson, може да погледне отвъд стандартните пазарни данни и да извлича информация от най-различни канали - публикации в социалните мрежи, съобщения и анализи от компаниите и други.  

„Фокусирани сме върху данни, свързани с инвестициите, като разглеждаме как различните видове сигнали влияят върху цените на финансовите инструменти в различни времеви хоризонти“, коментира Нативидад пред Insider. 

„Най-добрите дни на фонда тепърва предстоят. И точно както отговорите на ChatGPT се променят и развиват с времето и увеличаващия се обем на данните, така ще се промени и нашият фонд“, прогнозира финансистът.