Мечтали ли сте някога да притежавате своя собствена цитадела в красив регион на Италия и да се скитате по укрепените й стени подобно на монарх, оглеждащ своето кралство?

За по-малко от цената на градска къща в Централен Лондон или мансарден апартамент в историческия център на Рим – тази мечта вече може да се сбъдне.

Средновековният замък и селце Серавале, разположени на половината път между градовете Модена и Болоня в северната италианска област Емилия Романя, се продават за 1.9 милиона евро, или около 2 милиона долара.

Вече годен за живот и оборудван с отопление, замъкът изисква минимален ремонт, а цената е по договаряне, съобщава CNN. Разположен сред зелени хълмове, той върви с парче от селото, което носи същото име и някога е част от феодалното владение, лежащо в краката му.

Замъкът представлява древно укрепление от 1800 квадратни метра, разположено на надморска височина от 400 метра.

Имотът се състои от величествената цитадела, построена върху руините на езически селища, замък на три нива от 18 век, наречен Palazzo Boccadiferro, където от време на време живеят настоящите собственици, ловна хижа с навес за дърва, четириетажна наблюдателна кула, зашеметяваща панорамна алея и пищен парк от 14 000 квадратни метра.

„Не само, че е много удобно и евтино – приблизително 1000 евро на квадрат, то има огромен потенциал както като частно убежище, така и като инвестиция за превръщането му в курорт“, казва Паоло Джакопини от Immobiliare Giacopini - агенцията за недвижими имоти, занимаваща се с продажбата.

Тайни тунели и отоплени помещения

„Очарованието и панорамата са несравними. Имотът е заобиколен от лозя, разположен на стратегическо място между двата най-добри града на Емилия Романя - прекрасен регион, често погрешно засенчван от Тоскана, когато става въпрос за замъци и имения,“ допълва имотният агент.

В момента добре поддържаният имот се отдава под наем за частни събития и конференции, но настоящите собственици, които желаят да останат анонимни, вече не могат да се справят с управлението му.

Те живеят в замъка през летните месеци, казва Джакопини, така че той вече разполага с отопление, кухня, комунални услуги, камини, няколко спални и бани. Отоплява се и двуетажната ловна хижа, построена като селска къща.

Въпреки че замъкът е безупречно запазен, други части от имота, като наблюдателната кула, построена през 1227 г. и модифицирана през 1523 г., може да изискват ремонтни дейности.

Пищните мебели в ренесансов стил, включително картини, също потенциално се продават. Джакопини, който води заинтересовани посетители на обиколки с екскурзовод, казва, че продавачите са отворени за оферти.

Той обяснява, че като се има предвид неговата историческа и художествена стойност, замъкът е под надзора на регионалните власти, които са поставили ограничения върху радикални структурни промени, като превръщането на баня в спалня или обратното.

Някои от историческите характеристики добавят допълнителен слой интрига. Таен подземен проход свързва кулата със замъка и някога е използван от пазачи, бягащи от вражески атаки.

Проходът е прохладен през лятото, но смразяващо студен през зимата. Джакопини казва, че един американски клиент, който обикаля имота с него, твърди, че краката му почти замръзнали в маратонките му.

Кръвопролитие и слава

Серавале е пропит с история. Укреплението от векове е в основата на териториални вражди и битки срещу нашественици и съседни владения. Преди обединението на италианското кралство през 1861 г. страната е разделена на много градове-държави, всеки от които се бори за надмощие.

През 12 век притежанието на замъка е предмет на спор между Модена и Болоня заради стратегическата му военна позиция. В онези времена той е малък военен микрокосмос, който защитава голяма част от земята, фермерите и наемателите си.

Укреплението, построено върху пепелта на древен римски военен пост, наречен Верабулум, е завладяно и разрушено от лангобардските племена през 8 век.

Легендата гласи, че след като е възстановен, замъкът е домакин на Карл Велики по пътя му за Рим, за да бъде коронясан за император през 9 век.

Въпреки че е тихо и спокойно място, имотът не е напълно изолиран. Селото има 40 жители, църква, традиционна таверна и музей на виното, фокусиран върху местния селски живот.

Голям каменен портал, украсен с герб и статуи, приветства посетителите на входа.

Имението е претърпяло няколко подобрения във времето. Замъкът, кръстен на фамилията Бокадиферо (което означава „желязна уста“ на италиански), управлявала го в продължение на четири века, е превърнат от древна покрита лоджия във величествен дворянски дом. Приблизително 1151 квадратни метра широк, това е най-голямата част от имота.

Истории за духове

Освен парка на замъка с древен ров, заобикалящ селото, има и голяма висяща градина и вътрешни дворове, идеални за разходки по залез слънце.

Мястото носи призрачна атмосфера. Според местните предания замъкът и имението са обитавани от призраци на владетел на име Бокадиферо, за който се твърди, че убил 12 свои съпруги.

Говори се, че измъчените им духове, ридаещи и ядосани, обикалят през нощта коридорите и залите в търсене на отмъщение, оставяйки полъх на парфюм във въздуха. Джакопини обаче определя тези легенди като обикновени приказки.

„Починалият брат на сегашния собственик написа изследователска брошура за историята на мястото и се разбра, че Бокадиферо е бил толкова влюбен в единствената си съпруга, че наредил портретът й да бъде нарисуван няколко пъти в различно облекло, така че изглежда, че има много жени, но винаги е била само тя", казва той.

Серавале е идеален за любителите на природата, както и за онези, които се надяват да опитат кулинарните предложения на региона.

Имотът е заобиколен от селски таверни, наречени agriturismi, сервиращи сочни ръчно изработени tagliatelle al ragù и tortellini. Има и лозя, произвеждащи първокласни вина.

Пътеки за трекинг, колоездене и езда порят селските околности, а наблизо е разположено и голф игрище с 18 дупки.