Founders Fund - компанията за рисков капитал, основана от милиардера Питър Тийл, е закрила почти цялата си осемгодишна позиция при криптовалутите, преди пазарът да започне да се срива през миналата година, генерирайки доходност в размер на около 1.8 млрд. долара.

Базираният в Сан Франциско фонд прави първата си инвестиция в биткойни в началото на 2014 г., а след това продължава да инвестира големи суми в криптовалути.

Около две трети от общите инвестиции са използвани за купуването на биткойни, информира FT, позовавайки се на източници, близки до фонда.

Founders Fund продава по-голямата част от целия си портфейл от криптовалути до края на март 2022 г. — преди пазарът на дигитални активи да бъде обхванат от криза през май миналата година, според един от същите източници.

Фондът в момента няма сериозна експозиция към криптовалути. За закриването на дългата позиция при криптовалутите досега не е съобщавано, а от Founders Fund са отказали коментар пред FT.

Тийл, който е голям поддръжник на кандидатите на републиканската партия в САЩ и на бившия президент Доналд Тръмп, е един от първите популярни инвеститори, които купуват биткойни за огромни суми, а впоследствие е бичи настроен по отношение на дигиталната валута.

През април 2022 г., приблизително по същото време, по което Founders Fund продава повечето си криптовалути, Тийл заявява, че е оптимистично настроен относно бъдещето на биткойна.

Той заявява по време на конференция за криптовалутите в Маями, че “се намираме в края на режима на фиатните пари” и намеква, че цената на биткойна, която тогава е около 44 000 долара, може да нарасне стократно.

Тийл също така казва, че главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън и шефът на BlackRock Лари Финк “трябва да пренасочат част от парите си към биткойна ”, допълвайки: “Трябва да окажем натиск върху тях.”

Цената на биткойна, който е създаден през 2009 г., скача драстично от 750 долара през 2014 г. до рекордните над 65 000 долара през ноември 2021 г. Цената обаче е волатилна в последните години, с няколко сериозни спада, в това число до около 15 500 долара през ноември миналата година.

Пазарът на дигитални активи е разтърсван от кризи от май миналата година, довеждайка популярни компании, като Terraform Labs, Celsius, Voyager и Three Arrows Capital, до фалит.

Пазарните нагласи към криптовалутите пострадаха допълнително през ноември, когато втората най-голяма криптоборса FTX фалира със задължения от над 3 млрд. долара към кредиторите си, а срещу съоснователя ѝ Сам Банкман-Фрийд бяха повдигнати множество обвинения за измама.

До декември биткойнът е изгубил около три четвърти от стойността си от своя връх, а от стойността на глобалния пазар на криптовалути са изтрити над 2 трлн. долара.

Промяната на нагласата на Founders Fund към криптовалутите, които бяха една от основните му позиции, е едно от около деветте големи излизания от позиции за фонда в периода между 2020 г. и края на миналата година, което му позволява да реализира приблизително 13 млрд. доходност за инвеститорите си.

Тийл е сред съоснователите на PayPal през 1998 г., а впоследствие става един от най-успелите инвеститори в Силициевата долина, в това число и първият рисков капиталист, който подкрепя Facebook.

Founders Fund управлява активи за над 11 млрд. долара, в това число 5 млрд. долара капитал, набран от два фонда през миналата година, и има дялове в над 100 компании, сред които личат имена, като SpaceX, Lyft и Anduril.

Фондът води преговори за придобиването на дял в компанията OpenAI, която стои зад чатбота ChatGPT, при пазарна оценка от 29 млрд. долара.