Делът на игрите в общата активност на блокчейн системите е нараснал до 48% през януари тази година спрямо 45% през декември 2022 г.

Това показват данните на платформата DappRadar, цитирани от електронното издание VentureBeat.

През януари 2023 г. ежедневните уникални активни портфейли, използвани за игри, са 839 436. Това е броят на потребителите, които са извършили блокчейн транзакции, свързани с видеоигри.

Данните са положителен индикатор за дългосрочния потенциал на този пазар, но общият брой на потребителите все още е сравнително нисък, което показва, че блокчейн игрите все още са доста далеч от това да се превърнат в масов продукт, отбелязват от DappRadar.

Все повече нови заглавия обаче се появяват в блокчейн пространството, а секторът се развива с бързи темпове. 

Това може да звучи прекалено оптимистично, като се има предвид, че светът все още се намира в разгара на т. нар. "крипто зима" и в очакване на глобална рецесия. Секторът на блокчейн игрите обаче има известни поводи за оптимизъм след трудната 2022 г.  

2023 г. е започна със силна възходяща тенденция, особено на пазара на незаменими токени (NFT). Дигиталните активи, заключени в блокчейн протоколи, достигнаха общ размер от 74.6 милиарда долара, което е с 26.8% повече от предходния месец.

Обемът на търговия с незаменими токени записа 37% увеличение спрямо предходния месец, достигайки 941 милиона долара. Това е най-високият регистриран обем на търговия от юни 2022 г. насам.

Броят на продажбите на NFT пък се увеличава с 38% спрямо предходния месец, достигайки 9.2 милиона.

Водещата блокчейн мрежа за NFT Ethereum държи 78.5% дял от пазара на NFT. Той отбеляза 37.29% увеличение на обема на търговията, достигайки 659 милиона долара. Броят на продажбите на Ethereum NFT се увеличава със 7.37% спрямо предходния месец, достигайки малко над 2 милиона. 

NFT колекциите на Yuga Labs значително допринасят за ръста на екосистемата. Най-новата им колекция Sewer Pass дава на притежателите достъп до популярна онлайн игра. 

Solana е на второ място с 23.7% увеличение на обема на търговията, достигайки 86 милиона долара. DeGods и Monkey Kingdom са най-добрите NFT колекции на Solana.

Въпреки че обемът на търговия се увеличава, броят на продажбите намалява с 5.79%, достигайки 788 992. Увеличението на обема идва главно от силното представяне на криптовалутата SOL.

Платформата Polygon се отличава с най-силен ръст (124%) в обема на търговия и 157% увеличение в броя на продажбите, благодарение на популярните NFT колекции, като Collect Donald Trump Cards и Mocaverse Realm Ticket Pass.

OpenSea остава водещата платформа за търговия с NFT, отчитайки 66.58% увеличение на обема на търговия до 495 милиона долара.  Това представлява 58% от общия обем на търговия на пазара на NFT.  

Освен това, въз основа на таксата от 2.5%, която OpenSea прибира за транзакция, компанията е направила приблизително 12.3 милиона долара приходи.