Близо пет десетилетия след продажбата на 1 000 автомобила Volvo на Северна Корея, Швеция все още се опитва да си получи парите.

Автомобилите са част от търговски пакет на стойност 131 млн. долара, доставен на Северна Корея през 1974 г., в период, в който азиатската държава е по-отворена към Запада, се казва в публикация на VOA.

Пхенян обаче не плаща нищо по тази сделка, като задълженията по нея вече надхвърлят 300 млн. долара с натрупаните лихви, според министерството на външните работи на Швеция.

Volvo Car Corporation продава приблизително 1 000 автомобила от модела 144 на Северна Корея през 1974 г. по думите на Пер-Аке Фрьоберг от Volvo Heritage, който обаче не знае какви други стоки са включени в сделката.

Фрьоберг казва, че продажбата на автомобилите Volvo е застрахована чрез Шведската агенция за експортно кредитиране (EKN). След като става ясно, че Северна Корея няма да плати, EKN се намесва и така Volvo Cars не претърпява финансови загуби. 

Същото обаче не може да се каже за EKN, която два пъти годишно напомня на Северна Корея за нейните задължения.

Фрьоберг посочва, че не знае дали в първоначалната сделка са включени и резервни части за колите. Тъй като обаче моделът, „купен“ от Северна Корея, се продава по цял свят, страната може би е намирала начини по различни канали да се сдобива с резервни части, предполага той. 

Северна Корея дължи милиони и на други държави в Европа от покупки, направени в началото на 70-те години, когато Пхенян разширява икономическите си връзки със Запада.

Швеция и Северна Корея имат дългогодишни отношения. Това е първата западноевропейска държава, която установява дипломатически отношения с Пхенян. Две години по-късно, през 1975 г., тя е и първата, която отваря посолство в Пхенян.

По онова време Северна Корея разширява отношенията си със Запада.

"През 1972-1973 г., преди световната петролна криза, цените на златото, среброто, оловото, цинка и други суровини, които изнася Северна Корея, се повишават и от Пхенян вероятно са уверени в своята платежоспособност," казва Янг Мун-со, преподавател в University of North Korea Studies в Сеул.