Сканиране на черепа на фосилизирана риба на 319 милиона години доведе до откриването на най-стария добре запазен мозък на гръбначно животно.

Той хвърля нова светлина върху ранната еволюция на костните риби, съобщава CNN.

Фосилът на черепа на изчезналия Coccocephalus wildi е открит във въглищна мина в Англия преди повече от век, според изследване, публикувано в списание Nature.

Вкаменелостта е единственият известен екземпляр от този вид риба. Американски и британски учени използват компютърна томография, за да изследват вътрешната му структура.

Изображението изненадващо показва „неидентифицирано петно“.

Обектът има ясно дефинирана структура с характеристики, открити в мозъците на гръбначните животни: той е двустранно симетричен, съдържа кухи пространства, подобни на външен вид на вентрикули, и има разширяващи се нишки, наподобяващи черепни нерви.

„Това е толкова вълнуващо и неочаквано откритие“, каза съавторът на изследването Сам Джайлс, палеонтолог по гръбначни животни и старши научен сътрудник в университета в Бирмингам, добавяйки, че учените „не са имали представа“, че вътре има мозък, когато са решили да изучават черепа.

„Беше толкова неочаквано, че ни отне известно време, за да се уверим, че всъщност е мозък“, добавя експертът.

Попълва „важни пропуски“ в знанията

Coccocephalus wildi е ранен представител на класа висши риби, наречени лъчеперки – тя притежава гръбнак и перки, поддържани от костни пръчки, или „лъчи“. Смята се, че е достигала дължина от 15 до 20 см, плувала е в естуар (вид речно устие) и се е хранила с малки водни животни и насекоми.

Мозъците на живите лъчеперки показват структурни характеристики, които не се наблюдават при други гръбначни - най-вече преден мозък, състоящ се от нервна тъкан, която се сгъва навън. При други гръбначни тази нервна тъкан се сгъва навътре.

При открития мозък тази характеристика липсва, което означава, че тя се е появила при вида много по-късно, отколкото учените смятаха досега.

"Нашите знания за еволюцията на мозъка на гръбначните са ограничени най-вече до това, което знаем от живите видове, като този фосил помага да запълним важни празнини в тях", според изследователите.

Запазване на мозъка

За разлика от твърдите кости и зъби, учените рядко откриват мозъчна тъкан (която е мека) запазена във вкаменелости на гръбначни животни.

Според проучването обаче, мозъкът на C. wildi е „изключително“ добре запазен. Въпреки че има открити мозъци на безгръбначни на възраст до 500 милиона години, всички те са увредени.

Ниската концентрация на кислород, бързото погребване под финозърнеста утайка и много компактната и защитна мозъчна кутия са изиграли ключова роля за запазването на мозъка на рибата.