Фамилията Ротшилд иска да отпише едноименната си френска инвестиционна банка от борсата, предлагайки 19% над пазарната цена на акциите в сделка на стойност около 4 млрд. долара.

Инвестиционната и консултантска компания Rothschild & Co. е създадена от мултинационалната банка, която през един период от дългата си история дори помага за финансирането на победата на Англия над Наполеон при битката от 1815 г. при Ватерло.

Сега холдинговата компания на фамилията Concordia обяви, че планира да предложи по 48 евро на акция за около 61% от търгуваните на борсата в Париж книжа на банката, които все още не притежава.

Холдинговата компания в момента държи над 47% от акциите с право на глас на Rothschild & Co.

"Всеки от тези бизнеси се оценява по-добре на база на дългосрочното им представяне, а не на печалбата им в краткосрочен план. Това прави непубличния статут на групата по-подходящ от листването на борсата," се казва в изявлението на Concordia.

"Нито един от бизнесите от групата няма нужда от достъп до капитали от публичните пазари," се посочва още в изявлението. 

Офертата за изкупуването на банката идва само няколко месеца след смъртта на Евелин де Ротшилд - бившия ръководител на бизнеса на банковата група във Великобритания, който почина през ноември на 91 години.

Той беше ключова фигура в обединяването на британския и френския клон през 2012 г. - сливане, което се смята, че дава на банката конкурентно предимство и запазва контрола на фамилията в дългосрочен план. 

От Rothschild & Co. обявиха тази седмица, че планират да изплатят на акционерите 1.40 евро дивидент на обикновена акция на общото събрание на 25 май.

Компанията също така ще предложи извънреден дивидент от 8 евро на акция, ако офертата на Concordia бъде подадена, което холдинговата компания смята да направи до края на първото полугодие.

Акциите на холдинговата компания в Rothschild & Co. поскъпнаха с 16.9% - до 47.05 евро след новината, след като преди това бяха затворили на цена от 40.25 евро в петък.