В регион, в който изобилието е изложено на пълен показ, поведението на шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян не отговаря на неговата значимост.

Това не спира шушуканията по адрес на кралската особа от Абу Даби, че имено той контролира огромна част от семейното богатство, по-голямо от което и да било друго по света.

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) се намират около 6% от доказаните петролни резерви в света, а страната е известна с концентрацията на пари в кралските семейства, така че не е тайна, че семейство Ал Нахаян са богати.

Инвестициите във всичко - от линията луксозно бельо на Риана и компаниите за обработка на големи масиви от данни до космическата компания на Илон Мъск SpaceX, обаче изстрелват състоянието й в друга орбита.

Богатството на фамилията в момента се оценява най-малко на 300 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, като това включва регулаторни документи, данни за недвижими имоти и корпоративна информация.

Това е повече от оценяваното на 225 млрд. долара богатство на американската фамилия Уолтън, която от дълго време е определяна за най-богатата в света благодарение на веригата магазини Walmart Inc.

Определянето на точните мащаби на състоянието на кралското богатство е трудно, защото линиите, разделящи семейството и държавата, често са замъглени. В случая с фамилията Ал Нахаян, която управлява ОАЕ от придобиването на независимост преди около половин век, някои активи са отчетливо частни, докато други се преплитат с тези на правителството.

Личните активи означават, че тяхното богатство надхвърля това на другите фамилии в Персийския залив, в това число и тези на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Шейх Тахнун, който има черен колан по джиу джицу, действа и от държавна, и от частна страна. Той оглавява базирания в Абу Даби инвестиционен фонд ADQ, както и водещата банка в страната First Abu Dhabi Bank.

Сред личните активи на фамилията е инвестиционна компания, чиято стойност скача с близо 28 000% през последните пет години. International Holding Co. е прекалено кралска, за да фалира, според местни инвеститори, запознати с компанията, но прекалено непрозрачна за някои чуждестранни институции.

Pixabay.com

Семейство Ал Нахаян притежава трофейни активи, като футболния отбор Манчестър Сити, над десет дворци, сред които и Chateau de Baillon северно от Париж, както и по-голяма част от ексклузивния район в Лондон Бъркли скуеър.

Но същността на възхода на семейството се крие в Royal Group - мащабна мрежа от компании, в която работят повече от 27 000 души в области от финанси до роботика. През последните две десетилетия тя се разраства от сравнително малка компания до конгломерат, който управлява активи на стойност близо 300 милиарда долара, според запознати с дейността й източници, пожелали анонимност.

Богатството на фамилията Ал Нахаян се увеличава, както и влиянието й в региона и по света. Шейх Тахнун е признаван за мозъка зад разрастващата се бизнес империя и за важен политически емисар. Инвестициите в страни, като Турция и Египет, често изискват подкрепа от неговия брат шейх Мохамед бин Зайед, президент на ОАЕ.

Шейх Тахнун и Мохамед бин Заейд са двама от шестте братя, известни като Бани Фатима. Всичките те са синове на основателя на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян от неговата трета съпруга.

Шейх Мансур, който заема постовете заместник премиер, председател на централната банка и ръководител на суверенния инвестиционен фонд Emirates Investment Authority, е друга ключова фигура, но всички те допринасят за увеличението на богатството на фамилията.

Royal Group изпълнява ролята на команден център за шейх Тахнун. Освен че инвестира в множество компании, тя също така кани готвачи от световна класа за семейството и наема техните лични охранители.

Компанията е “най-склонна към риск” измежду големите инвестиционни компании в Абу Даби, казва Ричард Кларк, бивш служител на Белия дом и дългогодишен съветник на Мохамед бин Заейд ал Нахаян.

Компании, които управляват пари от името на емирството, като Mubadala Investment Co. и Abu Dhabi Investment Authority, с общи активи под управление на стойност над 1.2 трлн. долара, действат повече като традиционни държавни инвестиционни фондове.

Суперяхтата на шейх Тахнун (семейството притежава най-малко три, в това число и най-голямата в света) е от ключово значение за всеки, който иска да прави бизнес с кралската фамилия. Изграждането на отношения е важна стъпка, а титаните от Уолстрийт нямат търпение да отдадат дължимото уважение.

“Бях въодушевен да се срещна с шейх Тахнун, защото той е един от най-големите бизнесмени в света”, казва в съда Том Барак милиардер в сферата на дяловите инвестиции.

По време на съдебното дело срещу него миналия месец Барак е оправдан по обвиненията в това, че е лобирал от името на ОАЕ. В съда инвеститорът описа как е ухажвал шейх Тахнун, в това число подарявайки му рядка книга за арабските коне и отправяйки се на посещение с него в мароканската пустиня, в опит да започне да работи с неговата компания Colony Capital LLC.

“Всяка вечер при него идват голям бизнесмен, инвеститори от държавни инвестиционни фондове или оперативни партньори,” казва Барак. Сред тях са милиардери, като щатския имотен магнат Сам Зел, индийския индустриалец Гаутам Адани и колумбийския банкер Хайме Гилински.

Макар че шейх Тахнун поддържа дипломатически отношения в целия Близък изток, той е делегирал важни отговорности в своята бизнес империя на няколко доверени съветници.

Един от ключовите играчи е София Абделатив Ласки - родена в Мароко финансистка, която работи с шейх Тахнун от две десетилетия. Тя е един от малкото чуждестранни служители в ОАЕ, които се издигат до подобно ниво.

Стойността на някои от инвестициите на Royal Group нараства значително в последните години. IHC, както е известна International Holding Co., е в челото на тази класация, представяйки се по-добре през последните пет години от всяка компания по света с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

През това време IHC, чийто мажоритарен собственик е Royal Group, се превръща от слабо известен инвеститор в рибни ферми в публичната компания от ОАЕ с най-голяма пазарна стойност. Пазарната й капитализация е по-голяма от тази на компании, като McDonald’s Corp., Nike Inc. и Blackstone Inc.

Тези мащаби обаче не привличат международни инвеститори, някои от които в частни разговори са споделяли опасения относно липсата на прозрачност. IHC също така не е част от глобалния индекс на MSCI.

И докато Royal Group е търсен клиент, повечето международни банки избягват да сключват сделки с IHC заради опасения във връзка с раздутата й пазарна стойност, твърдят запознати източници.

Акциите на компанията, която разчита почти изцяло на местно финансиране, се търгуват при съотношение цена/счетоводна стойност от 18. За сравнение, това съотношение при компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е около 1.5.

Припокриващите се интереси на фамилията, в това число контрола над борсовите посредници, които доминират в търговията в Абу Даби и притежанието на местната борса от страна на ADQ, гарантират подкрепата за IHC.

Шеметният възход на инвестиционната компания е емблематичен за разрастващата мощ на фамилията Ал Нахаян и Абу Даби. Докато Дубай отдавна привлича международното внимание, богатото на петрол емирство бетонира статута си на основен играч в ОАЕ, когато отпусна на лъскавия си съсед 20 млрд. долара спасителни средства след финансовата криза.

Pixabay.com

След това фамилията Ал Нахаян се сдоби и с туристически дестинации, в това число закрития тематичен парк Ferrari World, местно подразделение на парижкия музей Лувър, както и с писта за състезания от Формула 1.

Pixabay.com

ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар се стремят да диверсифицират икономиките си преди края на ерата на изкопаемите горива и са добре позиционирани да се възползват от разкриващите се възможности, най-вече след като САЩ и Европа са изправени пред по-високи разходи за финансиране, а Китай изпитва затруднения с COVID.

Както в повечето развиващи се страни, инвестициите и политиката вървят ръка за ръка и фамилията Ал Нахаян практикува активно този модел.

Под ръководството на Мохамед бин Хайед ал Нахаян ОАЕ показва повече мускули в своята външна политика. Страната подкрепи либийския бунтовник генерал Халифа Хафтар, присъедини се към ембаргото срещу Катар през 2017 г. и се намеси в конфликта между Саудитска Арабия и Иран в Йемен.

Въпреки това, в последно време ОАЕ се насочи към деескалация на напрежението в региона, като предпочита да сключва сделки.

След като миналата година шейх Тахнун се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, IHC купи 50% дял в турска компания за енергия от възобновяеми източници. IHC също така е инвестирала близо 2 млрд. долара в три компании собственост на индийския милиардер Адани, след като страните подписаха търговска сделка, а ADQ се сдоби с дялове в ключови египетски компании.

Group 42 може би е най-пряката връзка между бизнеса и властта в Абу Даби. След като ОАЕ и Израел нормализираха отношенията си, компанията за изкуствен диалект, чийто председател е шейх Тахнун, става първата от ОАЕ, която открива офиса там, а след това сключва сделки с държавната Rafael Advanced Defense Systems.