Дефицит на мед се очаква да залее глобалните пазари през 2023 г., а анализатор прогнозира, че недостигът на метала може да продължи до края на десетилетието.

Светът в момента е изправен пред глобален недостиг на мед, подхранван от проблемите с предлагането от Южна Америка и по-големия натиск от страна на търсенето.

Медта е важен индикатор за състоянието на икономиката заради широкото си приложение на места, като електрическо оборудване и промишлени машини.

Недостигът на мед би бил индикатор, че глобалният инфлационен натиск ще се задълбочи и впоследствие ще принуди централните банки да запазят политиката си на повишение на лихвите за по-дълъг период.

“Вече прогнозираме сериозен дефицит на мед до 2030 г.,” казва Робин Грифин, вицепрезидент на Wood Mackenzie. Той отдава това основно на продължаващите проблеми в Перу и на по-голямото търсене на мед във връзка с енергийния преход.

“Всеки път, когато има политически проблеми, това води до най-различни последствия. А очевидно едно от тях е вероятността миннодобивни обекти да се наложи да затворят,” допълва той. 

Протестите в Перу 

Перу е разтърсвана от протести, откакто бившият президент Педро Кастильо беше отстранен през декември чрез процедура по импийчмънт. Южноамериканската държава допринася с 10% към глобалното предлагане на мед. 

От Glencore обявиха на 20 януари, че временно спират дейността си в медната мина Antapaccay в Перу, след като протестиращи са разграбили и подпалили помещения на компанията.

Освен това, Чили, която е най-големият производител на мед в света с 27% дял от предлагането, отчете 7% спад на добива на годишна база през ноември.

“Като цяло смятаме, че Чили вероятно ще произвежда по-малко мед в периода 2023 – 2025 г.,” посочват от Goldman Sachs в свой доклад от 16 януари.

Пазарен наблюдател обаче предупреждава хората да не се увличат прекалено много по медийните заглавия.

“Нормално е да сме свидетели на смущения на пазара и не смятам, че непременно се случва нещо извън нормалното,” казва Тимна Танерс, управляващ директор в Wolfe Research, която прогнозира ръст на производството в няколко нови мини през 2023 г. 

Фючърсите на медта приключиха вчерашната сесия на 4.035 долара за паунд (около 0.45 килограма), според данни на CME. Преди това металът поевтиня до 3.9930 долара, което беше най-ниското ниво от 10 януари, когато цената беше 3.9875 долара.

Потреблението на мед

Отварянето на Китай и ръстът в автомобилната индустрия и енергийния преход повишиха търсенето на червения метал, поставяйки под допълнителен натиск медните ресурси.

“Отварянето на Китай оказва сериозен ефект върху цената на медта, тъй като това подобрява перспективите пред търсенето и ще повиши цените на метала още повече заради недостига при предлагането на фона на прехода към чиста енергия, което прави добива по-труден,” казва Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.

Отмяната на строгите ограничения срещу COVID-19 в Китай се очаква да ускори икономическото възстановяване на страната, както и натрупаното търсене. Цените на суровините нарастват от декември, когато Китай обяви плановете си да отмени редица мерки срещу COVID-19.

“Недостигът може да продължи до потенциална глобална рецесия, причинена от настоящите проблеми, в периода 2024 – 2025 г.,” допълва Тенг, прогнозирайки, че дотогава цената на медта може да се удвои.

Танерс от Wolfe Research обаче не очаква “огромен скок” на дейността и потреблението на мед със завръщането към живот на Китай.

“Потреблението на мед, по-конкретно, не се забави реално през 2022 г. Заводите все още работеха, имаше правителствените стимули и се работеше по инфраструктурата,” обяснява тя.

Според нея обаче, феноменът на по-мащабната електрификация вероятно ще бъде по-голяма фундаментална сила зад търсенето на мед.

“Не можем да станем свидетели на масовото използване на електромобили, докато не бъде изградена зарядната инфраструктура, а използването на мед за необходимата електрификация, всъщност, е много по-интензивно.”

Медта е силно застъпена в технологиите, свързани с електричеството и в предложенията за енергиен преход.

Продажбите на електромобили през 2021 г. са нараснали повече от два пъти, с което общият им брой по света е около 16.5 млн., според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това означава, че изграждането на екосистемата за зареждането им ще трябва да бъде разширено.