Китайците са спестили рекордните 2.6 трилиона долара миналата година, след като ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от COVID-19, принудиха много от тях да си стоят у дома и да ограничат потреблението.  

Сега, когато животът в Поднебесната империя постепенно се връща към нормалното, икономистите и търговците хранят надежди, че потребителите ще осъществят дълго отлаганите покупки, осигурявайки тласък на втората по големина икономика в света, пише CNN. 

Спестяванията на домакинствата в китайските банки са нараснали с рекордните 17.84 трилиона юана (2.6 трилиона долара) през 2022 г., което е с 80% повече спрямо 2021 г., според Народната банка на Китай. Сумата се равнява на повече от една трета от общия доход на домакинствата. Преди пандемията китайците спестяваха около една пета от доходите си.

С премахването на пандемичния контрол китайските купувачи изглежда се наслаждават на свободата си да харчат. Хотелските резервации, билетите за кино и продажбите в ресторантите отбелязаха рязък скок през последния празничен сезон.

Повече от 300 милиона пътници са похарчили общо 56 милиарда долара по време на 7-дневната ваканция около Лунната Нова година в края на януари, което е с 30% повече спрямо предходната година година, според Министерството на културата и туризма. По данни на китайската данъчна администрация, продажбите от бизнеси, насочени към потребителите, са били с 12% по-високи от нивата преди пандемията през 2019 г.

Резервациите за хотели скочиха повече от 10 пъти в някои от най-горещите туристически атракции, като градовете Сиан и Луоянг. 

Ресторантите отчитат по-високи продажби, отколкото преди пандемията и не са били подготвени за увеличеното търсене, според национално проучване, публикувано от Китайската кулинарна асоциация миналата седмица. Повече от една трета от анкетираните твърдят, че са изпитали остър недостиг на персонал по време на ваканцията.

Постъпленията в боксофиса на Китай пък се покачиха до над 1.5 милиарда долара миналия месец, който е бил най-добрият януари в историята, според Китайската филмова администрация. Това се дължи главно на празничната седмица, по време на която киноманите са направили 129 милиона посещения в кината.

Възстановяването на потреблението вече се отразява позитивно на китайската икономика.

Миналата седмица производственият индекс в сектора на услугите отбеляза първото си повишение за последните пет месеца, най-вече заради възстановяването на пътуванията и потребителските разходи.

Бумът подхрани и бизнес доверието. След като отбеляза рекордни продажби в много магазини, Xiabuxiabu, една от най-големите вериги за бързо хранене в Китай, отвори 34 нови магазина миналия месец.

Глобалните луксозни гиганти също се надяват китайските купувачи да се върнат. LVMH обяви през януари, че очаква китайският пазар на луксозни стоки да се възстанови тази година. Изпълнителният директор на LVMH Бернар Арно каза, че магазините му във Франция са готови да посрещнат китайските купувачи след облекчаването на ограниченията за пътуване.

Burberry заяви миналия месец, че вижда "много обещаващи" признаци в Китай.

Има обаче едно очевидно изоставане в потреблението и то е свързано с имотния пазар. Продажбите на имоти от 100-те най-големи строителни компании в Китай са спаднали с 32% през януари. В 30-те най-големи града в страната продажбите на имоти са само 60% от нивото през 2022 г.

Китайските домакинства не са склонни да купуват жилища от миналата година, тъй като падащите цени на имотите и нарастващата безработица обезсърчават бъдещите купувачи. Ипотечните протести, които избухнаха в десетки градове заради проблемите със закъснели строителни проекти, допълнително подкопаха доверието на купувачите.

Въпреки вълната от мерки за стимулиране, секторът засега не показва признаци на подобрение. До декември цените на новите жилища са регистрирали спад в 16 поредни месеца, според данните на правителството. 

Тъй като недвижимите имоти представляват 70% от богатството на домакинствата в Китай, потреблението също вероятно ще бъдат ограничено, смятат анализаторите, цитирани от CNN.

Спорез икономистите на BNP Paribas, "бумът на харченето" в Китай след пандемията ще се случи, но ще бъде в по-малък мащаб, отколкото в западните икономики. Те очакват ръстът на потреблението на домакинствата да се възстанови до 9.5% през 2023 г. от около 3% през 2022 г., стимулирайки годишен ръст на БВП от над 5%.

Анализаторите на Morgan Stanley очакват да видят възстановяване на потреблението предимно от страна на домакинствата със стабилни доходи. Прогнозата на американската банка е ръстът на потреблението да се възстанови до 8.5% през 2023 г., което ще допринесе за годишен икономически растеж от 5.7%.