Средната стойност на наемите в Манахатън е достигнала ново рекордно ниво през януари, след като силният пазар на труда и ограниченото предлагане са повишили цените.

Медианната стойност на наемите е нараснала с 15% до 4 097 в сравнение със същия месец година по-рано и е най-високата в историята за месец януари, според данни на имотните агенции Douglas Elliman и Miller Samuel. Средният наем в Манхатън възлиза на 5 142 долара, или с 13% повече от януари 2022 г.

Анализатори и имотни експерти очакваха наемите да започнат да падат през януари след рекордното повишение през миналата година. Въпреки охлаждането на икономиката и съкращенията на служители във финансовите и технологичните компании, търсенето на жилища под наем в Манхатън остава голямо.

Анализатори твърдят, че основният двигател на пазара на наеми в Манхатън е силният пазар на труда. Съкращенията в големи технологични компании и банки на Уолстрийт привлякоха медийни внимание, но като цяло пазарът на труда и ръстът на заплащането остават силни в Ню Йорк. С връщането на повече служители в офисите, се увеличава и броят на хората, които се връщат обратно в града.

Новите наеми през януари се увеличават с 8% в сравнение с декември и бележат 9% ръст спрямо януари 2022 г., което предполага че макар цените да са високи, наемателите са готови да ги плащат.

Същевременно, макар и да се увеличава, броят на наличните жилища за отдаване под наем, остава нисък. Делът на ненаетите апартаменти е бил 2.5% миналия месец, под нивото от 3%, което е по-типично за Мнахатън.

Отчита се голямо търсене на нови висококачествни имоти под наем, които излизан на пазара на първокласни локации, което създава ограничено предлагане на жилищата с най-добро качество. В същото време все повече потенциални купувачи избират да наемат, докато чакат продажните цени да паднат, казва Джошуа Янг от Brown Harris Stevens. 

“Те просто наемат и изчакват, докато цените се понижат, тъй като не искат да са тези, които ще надплатят за имот, който ще струва по-малко след 6 месеца.”

Търсенето при наемите е особено голямо при луксозните жилища, тъй като много от потенциалните купувачи на луксозни имоти избират да наемат. За приблизително едно на всеки пет луксозни жилища под наем е имало наддаване между кандидат наематели през януари.

Анализатори казват, че наемите няма да паднат много, ако въобще паднат, в идните месеци, освен ако икономиката и пазарът на труда на изгубят инерция.

“Смятам, че 2023 г. ще бъде също толкова силна, колкото и 2022 г. по отношение на пазара на наеми,” казва Янг.