Финансовият експерт Сузи Орман е на мнение, че пестенето на 1-2 долара, равняващи се на 1.80-3.60 лева в супермаркета може да окаже решаващо за финансовото ни положение.

Пестенето на 1 или 2 долара може да изглежда тривиално, но, според Орман, тези средства могат да ни донесат десетки хиляди долари в бъдеще.

По думите ѝ, в супермаркета трябва да си задаваме въпроса дали имаме нужда от по-скъпите продукти.

Тя дава пример със седмичното пазаруване, в което можем да изберем по-скъп продукт, който е само 1-2 долара над цената на останалите.

„Може би ще си кажете, че заслужавате да купите по-скъпите продукти, защото те може би са по-добри“, казва тя. 


1-2 долара тук, 1-2 долара там и така в рамките на седмичното пазаруване може да платите 20 долара (36 лева) повече, допълва тя.

Орман е на мнение, че сумата се увеличава сериозно в рамките на месеца или годината. Ако обаче спестим тези пари, можем да ги насочим към погасяване на задълженията ни, или инвестиции.

Простите сметки сочат, че ако пестим по 2 долара на ден, това означава, че в рамките на месеца ще заделим 60 долара (96 лева). Ако инвестираме тази сума при 6% годишна доходност, след 30 г. ще разполагаме с над 56 000 долара, или над 100 000 лева.

Освен да се превърнем в по-предпазлив консуматор, експертите в сферата на личните финанси препоръчват да променим и други наши навици, за да пестим пари.

„Пестете пари от всеки доход, който получавате. Започнете с 1% от приходите ви. Крайната ви цел трябва да е пестене на 12-15% от доходите ви“, казва Кенет Робинсън, сертифициран финансов експерт в Practical Financial Planning.

Експертът по лични финанси Крис Диадато от WELLth посочва, че всеки от нас трябва да има фонд за спешни случаи, в който да имаме спестени разходи, достатъчни за 3-12 месеца. По този начин всяко семейство може да поеме по-лесно неблагоприятни събития, които могат да го споходят.