Сериозно повишение в търсенето на апартаменти в най-престижните централни квартали на Лондон отчитат от Knight Frank.

Това обаче не е изненада, най-вече поради два основни факта – завръщането на чуждестранните купувачи и поевтиняването на британския паунд.

През декември 2022 г. броят на пристигналите пасажери на летище Хийтроу е само с 11% по-нисък спрямо същия месец на 2019 г. - преди началото на пандемията от COVID-19. Спадът през декември 2021 г. е от 53 на сто.

Това води до бум на сделките с апартаменти в най-престижните централни райони на Лондон. Ръстът за отделните квартали е между 50 и 70% спрямо нивата от 2020 г.

Увеличеното търсене е съчетано с лек ръст в цените, който е най-висок в Южен Кенсингтън (5.5% на годишна база), докато в Хайтсбридж поскъпването е от 4.5 на сто.

„Завръщащите се чуждестранни купувачи виждатт, че е налице минимално изменение в цените през последните 2-3 години“, казва Стюърт Бейли, главен брокер на Knight Frank за Лондон.

Експертът обаче посочва, че както и в останалите части на Лондон, така и в най-престижните райони се отчита понижение в активността през последните три месеца на 2022 г.

Той е на мнение, че най-престижните имоти все пак ще отчетат по-силен ръст в цените през 2023 г., на фона на останалата част на британската столица.

През 2022 г. голяма част от сделките са осъществени в брой.

Купувачите днес имат и едно голямо предимство. Поевтиняването на британския паунд снижава цените с между 35-40% спрямо 2014 г. за най-престижните имоти.

Спрямо 2015 г. цените са с 15% по-ниски, като апартаментите се предлагат с 18% по-евтино, а къщите – с 10 на сто.

Данните за останалите части на Лондон обаче сочат ръст от 18%, което може да се обясни с факта, че по време на пандемията се търсеха по-големи имоти и такива с дворно място. 

Не е изненада, че търсенето на имоти в престижните квартали отново е на мода, пише Knight Frank.