Индия отвори първия участък от 1386-километрова скоростна магистрала, свързваща нейната столица Ню Делхи с финансовия център Мумбай - важен крайъгълен камък в стремежа на южноазиатската нация да модернизира инфраструктурата си и да настигне съперника си Китай.

След като бъде завършено, осемлентовото трасе – по четири платна във всяка посока, ще бъде най-дългото в Индия.

Очаква се то да намали времето за пътуване между двата града до 12 часа, съкращавайки настоящото пътуване наполовина.

В неделя индийският министър-председател Нарендра Моди откри 246-километрова отсечка от магистралата, свързваща Делхи с град Лалсот в северозападния щат Раджастан – популярна туристическа дестинация, която привлича десетки хиляди пътешественици с обширните си дворци и планински релеф.

„Автомагистрала Делхи Мумбай е една от най-модерните скоростни магистрали в света, която представя грандиозна картина на развитието на Индия“, каза Моди по време на церемонията по откриването, добавяйки, че новото трасе се очаква да стимулира икономическия растеж и инвестициите в Индия.

Индийското правителство обяви, че е инвестирало около 13 милиарда долара в проекта, който има за цел да осигури по-бърза връзка между столицата и пет щата: Харяна, Раджастан, Мадхя Прадеш, Гуджарат и Махаращра. Само първата част струва 1.4 милиарда долара.

Отварянето на първия участък е голям тласък за петата по големина икономика в света, която скоро ще се превърне в най-населената нация, въпреки че инфраструктурата й остава далеч зад тази на Китай.

През последните години Китай инвестира милиарди в амбициозни инфраструктурни проекти, включително най-дългата в света високоскоростна железопътна мрежа и обширна система от магистрали.

За разлика от тях, индийските влакове са известни с ненадеждността си, а тесните пътища с дупки оказват сериозно влияние върху времето за пътуване в цялата страна.

Западният специализиран товарен коридор е проект, имащ за цел да подобри железопътния транспорт в страната. Маршрутът в процес на изграждане от 1506 километра, в крайна сметка, ще свърже град Дадри в северния щат Утар Прадеш с Нави Мумбай, Махаращра.

Очаква се това да облекчи железопътната мрежа на Индия и да увеличи средната скорост на товарните влакове.

За Моди, който дойде на власт през 2014 г., тези проекти са мощен инструмент за социална интеграция и политическо влияние, свързващ различни региони с ключови градове.

„Автомагистралата Делхи-Мумбай и Западният специализиран товарен коридор ще се превърнат в два силни стълба на прогреса за Раджастан и страната“, каза той. „Ние създаваме компетентна, способна и просперираща Индия.“