След около два месеца се очаква Индия да стане най-многолюдната страна в света с над 1.4 милиарда души население.

В продължение поне на година обаче, държавата няма да знае колко точно души живеят в нея, тъй като не успява да ги преброи.

Преброяването в Индия, което се провежда веднъж на 10 години, трябваше да бъде направено през 2021 г. То обаче беше забавено заради пандемията, а сега пък има технически и логистични проблеми и няма признаци, че това мащабно упражнение ще започне скоро, пише Reuters.

Експерти твърдят, че забавянето в обновяването на данни, като заетост, жилища, нива на грамотност, миграционни модели и детска смъртност, които се отразяват в преброяването, засяга социалното и икономическото планиране, както и предприемането на мерки в огромната азиатска икономика.

Определяйки данните от преброяването като "незаменими", Рахна Шарма от Националния институт за публични финанси и политики казва, че проучванията, като това за потребителските разходи и за трудовата сила, са оценки, които се базират на информация от преброяването.

"При липсата на най-новите данни от преброяването, оценките се основават на данни, които са отпреди едно десетилетие и вероятно са далече от реалността," казва Шарма.

Високопоставен служител от министерството на статистиката и изпълнението на програми казва, че данните от последното преброяване през 2011 г. се използват за прогнози и оценки, необходими за планирането на държавните разходи.

Говорител на министерството е заявил, че ролята му е ограничена до това да предоставя възможно най-добрите прогнози и не може да коментира процеса по провеждането на преброяването.

Според други двама държавни служители, забавянето се дължи до голяма степен на решението на правителството да усъвършенства процеса по провеждането на преброяването и да го опрости с помощта на технологиите.

Софтуерът, който ще бъде използван за събиране на данни по време на преброяването чрез приложение за мобилни телефони, трябва да бъде синхронизиран със съществуващите бази данни за самоличността на индийските граждани, в това число и с програмата за цифрова идентичност Aaadhaar, което отнема време.

Индийският национален конгрес, която е опозиционната партия в страната и критик на премиера Нарендра Моди, обвиняват властите, че забавят преброяването, за да скрият данни по потенциално чувствителни политически въпроси, като безработицата, преди изборите през 2024 г.

От ООН прогнозират, че населението на Индия може да достигне 1 425 775 850 души на 14 април, изпреварвайки по численост това на Китай .

Според преброяването от 2011 г., жителите на страната са били 1.21 милиарда души, което означава, че за 12 години те са се увеличили с 210 милиона, или почти с колкото населението на Бразилия.

Преброяването в Индия се осъществява от около 330 000 учители от държавни училища, които първо минават от врата на врата и отбелязват всички жилища в страната, а след това се връщат отново с втори набор от въпроси.

Те задават по повече от 20 въпроса всеки път на 16 езика в двете фази, като този процес продължава 11 месеца, според изготвения план за 2021 г.

Числата след това се оформят таблично, а окончателните данни се обявява публично месеци по-късно. По прогнози от 2019 г., цялото това упражнение се очаква да струва 87.5 млрд. рупии (1.05 млрд. долара).

Учителите обаче се върнаха в училище след пандемията и освен преброяването, трябва да проведат избори в девет щата през 2023 г., както и национални избори през 2024 г., което отново ще се отрази на образователния процес. Заплащането също е проблем.

В Индия учителите са задължени по закон да помагат с провеждането на изборите и на преброяването, но правителството трябва да увеличи заплащането, което те получават, казва Арвинд Мишра, високопоставен служител във федерацията на учителите в Индия, която има 2.3 милиона членове.

Бивш служител на държавната агенция UIDAI, която управлява изключително успешната програма за цифрова идентичност в страната Aadhaar, обаче не смята резултатите от провежданото веднъж на 10 години преброяване за толкова важни, заявявайки, че програмата за идентичност „де факто е преброяване в реално време".

По данни на UIDAI на 31 декември 2022 г. в Aadhaar са били включени 1.30 милиарда души, спрямо прогнозирано население за тогава от 1.37 милиарда души.

Разликата са основно деца, които не са записани в програмата и смъртни случаи, които не са обновени, казва бившият служител на UIDAI.