Air India направи най-голямата поръчка за самолети в историята на авиацията.

Компанията купи 220 самолета Boeing и 250 самолета от конкурентната Airbus.

Поръчката е с 10 самолета по-голяма от рекордната на American Airlines, направена през 2011 г.

Нещо повече – Air India има опцията да поръча допълнителни 70 самолета от Boeing, от които 50 броя от модела 737 Max и 20 броя от модела 787.

Ако опцията бъде активирана, поръчката към Boeing ще е на стойност 45.9 млрд. долара. Това е третата най-голяма сделка в историята на производителя на летателни машини в доларово изражение и втората като количество.

„Поръчката ще създаде над 1 млн. нови работни места в 44 щата на страната“, заяви американският президент Джо Байдън. 

Индийците масово разчитат на компании, като Emirates, Qatar Airways, Etihad и други, най-вече от Близкия изток, за да пътуват към Европа и САЩ, пише BBC.

Това обаче ще се промени, след като новите самолети бъдат доставени. Поръчките на най-големите пътнически самолети ще позволят на Air India да пътува директно до САЩ и Австралия. Компанията беше придобита от Tatas през 2021 г. за 2.4 млрд. долара.  

Индустрията в бъдещата най-многолюдна държава в света се развива с впечатляващи темпове. Само през декември 2022 г. общо 122 млн. индийци са пътували със самолет. На годишна база се отчита ръст от 48.9%, сочат правителствени данни.

Air India остава най-големия международен превозвач в страната, но през септември пазарният дял на вътрешния пазар е едва 8.6%. Превозвачът има за цел да достигне 30% от родния му пазар до края на 2027 г.

Поръчката на рекордния брой самолети доведе до минимален ръст в цената на книжата на Airbus и Boeing.