IKEA - най-голямата мебелна компания в света, обяви, че е намалила въглеродния си отпечатък с 5% за миналата финансова година, в резултат на усилията да увеличи използваната енергия от възобновяеми източници и да направи продуктите си по-енергийно ефективни.

IKEA си е поставила за цел да оказва положително влияние върху климата до 2030 г., намалявайки с повече вредните емисии газове, отколкото нейната стойностна верига емитира.

От компанията обявиха, че емисиите по цялата ѝ стойностна верига - от производството на суровини до използването на продуктите от страна на клиентите и изхвърлянето им, възлизат на 25.8 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид за 12-те месеца преди август 2022 г. спрямо ревизираните нагоре 27.2 млн. тона за финансовата 2021 г.

Един от основните двигатели на това понижение е разработването на по-енергийно ефективна серия LED крушки на име Solhetta, казва Йон Абрахамсон, главен изпълнителен директор на Inter IKEA Group, която притежава марката IKEA.

Подпомагането на доставчиците при използването на повече енергия от възобновяеми източници в страни, като Китай, чрез отпускането на изгодни заеми и сключването на рамкови споразумения с цел увеличаване на достъпа им до чиста енергия, също са допринесли за намаляването на емисии, допълва той.

Inter IKEA изпълнява ролята на франчайзодател на собствениците на магазините IKEA и отговаря за доставките.

Абрахамсон заяви, че продажбите на дребно не са се увеличили в количествено отношение през финансовата 2022 г., тъй като IKEA е имала затруднения със задоволяване на търсенето поради недостиг на доставки.

Стойността на продажбите на дребно обаче нараства до 44.6 млрд. евро заради повишения в цените.

Ingka Group, която притежава повечето магазини IKEA по света, е намалила собствените си емисии с 23% - до 455 014 тона еквивалент на въглероден диоксид. Намалението на емисиите на собственика на магазините е постигнато и чрез използването на повече енергия от възобновяеми източници.