International Armored Group (IAG) започва строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света.

Първата копка на новия завод ще бъде през март тази година в Промишлена зона – Бургас, като се очаква първоначалната инвестиция на компанията в проекта да е на стойност 20 милиона лева.

Община Бургас, от своя страна, ще финансира дейностите по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. 

Новият завод ще бъде на площ от 150 000 квадратни метра, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. 

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“. 

„Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда.

Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство.

Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световните стандарти на НАТО на територията на България.

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. 

Новите разработки също ще се произвеждат в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи-носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. 

IAG е един от водещите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света с над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан. 

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. 

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело и за петролната индустрия в различни точки на света 

Д-р Антон Стефов основава компанията през 1996 г., след като емигрира в Канада на 35-годишна възраст.