Базираният в Париж гигант в сферата на добива на минерали Imerys планира да разработи проект за добив на литий, който от компанията се надяват да помогне за задоволяване на търсенето и подсигуряване на предлагането за пазара на електромобили в Европа.

В свое изявление от Imerys обявиха, че проектът Emili Project ще бъде разположен в Централна Франция, като компанията се цели в производството на 34 000 метрични тона литиев хидроксид всяка година, стартирайки през 2028 г.

От компанията твърдят, че подобно ниво на производство би било достатъчно за “оборудването на приблизително 700 000 електромобила годишно.”

Заедно с употребата си в мобилни телефони, компютри, таблети и редица други електрони устройства, отъждествявани със съвременния начин на живот, литият, който някои наричат “бяло злато”, е от съществено значение за батериите, които задвижват електромобилите.

Планираният от Imerys проект се подготвя в период, в който големите икономики, като ЕС, се опитват да увеличат броя на електромобилите по своите пътища.

Съюзът планира да спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили от 2035 г. Великобритания, която напусна ЕС на 31 януари 2020 г., преследва сходни цели.

На фона на увеличаващото се търсене на литий, ЕС се опитва да укрепи собствените си доставки и да ограничи зависимостта си от други части на света.   

В речта си за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че “литият и редките земни минерали скоро ще бъдат по-важни от петрола и природния газ.” Освен на сигурността на предлагането, фон дер Лайен наблегна и на важността на обработката.

“Днес Китай контролира обработващата индустрия. Близо 90% от редките минерали и 60% от лития се обработват в Китай. Затова ще определим стратегически проекти по цялата верига на доставки - от добива до рафинирането, от преработката до рециклирането“, допълни тя. „И ще изградим стратегически резерви там, където доставките са изложени на риск.“

Във Франция Imerys обяви, че приключва “техническо проучване на обхвата”, за да може да “проучи различни оперативни възможности и да подобри геоложките и промишлените аспекти, свързани с добива на литий и метода на обработка.”

От края на 19-и век избраният за проекта обект е използван за добива на вид глина на име каолин, която се използва в керамичната индустрия.

Капиталовите разходи за изграждането на проекта за добив на литий се оценяват на около 1 млрд. евро, според Imerys.

В последните години редица фактори увеличиха натиска по отношение на доставките на материали, които са от съществено значение за производството на електромобили - въпрос, който беше очертан в доклад на Международната агенция по енергиетика (МАЕ) по-рано през годината.

“Бързото увеличение на продажбите на електромобили по време на пандемията подложи на тест веригите за доставка на батерии, а войната в Украйна допълнително засили това предизвикателство,” казва МАЕ в доклада, посочвайки, че цените на материали, като литий, кобалт и никел, са скочили.

“През май 2022 г. цените на лития бяха над седем пъти по-високи, в сравнение с началото на 2021 г.,” се посочва в доклада. “Ключови фактори за това са липсата на структурни инвестиции в нов производствен капацитет.”