Едно писмо най-накрая е доставено до местоназначението си – повече от век след написването му.

Изпратена през февруари 1916 г., кореспонденцията пристига на адреса в Южен Лондон - за голямо недоумение на настоящите обитатели.

„Забелязахме, че годината е '16. Затова си помислихме, че е 2016 г.“, казва Финли Глен пред CNN. „Тогава видяхме, че марката е крал, а не кралица, така че не може да е 2016 г.“

Глен допълва, че писмото е пристигнало на адреса преди няколко години, но той едва наскоро го е занесъл в местното историческо общество, за да могат да го проучат допълнително.

На плика има марка от 1 пенс с главата на крал Джордж V. Писмото е изпратено в средата на Първата световна война – повече от десетилетие преди да се роди кралица Елизабет II.

„След като разбрахме, че е много старо, сметнахме, че е добре да го отворим“, посочва 27-годишният Глен. Съгласно Закона за пощенските услуги във Великобритания от 2000 г., отварянето на поща, която не е адресирана до вас, е престъпление. „

Но Глен казва, че може „само да се извини“, ако е извършил престъпление. След като разбира, че писмото може да представлява исторически интерес, той го дава на местното списание Norwood Review.

„Като местен историк бях изумен и се радвам, че подробностите за писмото ми бяха предадени“, казва редакторът на списанието Стивън Оксфорд.

Писмото е адресирано до „моята скъпа Кейти“, която, според Оксфорд, е съпруга на местния пощенски магнат Осуалд Марш.

Написано е от Кристабел Менъл, дъщеря на търговеца на чай Хенри Тюк Менел, докато семейството й е на почивка в Бат, Западна Англия. В писмото Менел пише: „Бях много нещастна тук с много тежка настинка.“

Кварталът в Южен Лондон е бил бизнес център по това време. „Много богати хора от средната класа се преместиха в района в края на 1800 г.“, според Стивън Оксфорд.

Осуалд Марш, бившият обитател на адреса, до когото е адресирано писмото, „беше високо ценен търговец на марки, който често е призоваван като експертен свидетел в случаи на измами“, според Оксфорд.

Norwood Review изготвя пълен доклад за писмото. И все пак остава загадка как то е пристигнало в апартамента на Глен.

„Инциденти като този се случват много рядко и не сме сигурни какво е станало“, казва говорител на Royal Mail пред CNN. „Оценяваме, че хората ще бъдат заинтригувани от историята на това писмо от 1916 г., но нямаме повече информация какво може да се е случило.“

Оксфорд отбелязва, че писмото е с пощенско клеймо Сиденхам - район в Югоизточен Лондон. Той смята, че „може да е изгубено в тъмен ъгъл в офиса за сортиране в Сиденхам и едва наскоро да е открито“.

Глен казва, че той и приятелката му ще се радват да предадат писмото на местния архив, ако е от „сериозно историческо значение“. Но ако се установи, че е по-„безобидно“, казва той, „би било хубаво за нас да можем да го задържим“.

Глен, театрален режисьор и драматург, посочва, че не включва често странни обрати на съдбата в своите пиеси. Но след тази случайна поща „може би в следващата ще го направи“.