САЩ губят своите милионери.

Нетният приток на богати хора към САЩ спада с 86% през 2022 г. от достигнатите преди пандемията пикови нива, свивайки се до едва 1 500 души, показват резултатите от ново проучване на базираната в Лондон консултантска компания Henley & Partners. 

За сравнение, нетният приток на милионери е между 6 400 и 10 800 души годишно в периода 2013 – 2019 г.

В основната на тази промяна стоят разочаровани американски милионери, които търсят възможности в чужбина, посочва в доклада Мехди Кадири, ръководител на Henley & Partners за Северна Америка.

"Американците в момента преживяват своя собствена мрачна 'зима на недоволство,'" допълва Кадири.

Мнозина от тях са прогонени от засилващите се призиви за допълнително данъчно облагане на богатите, политическото напрежение в САЩ, непредсказуемите пазари заради войната в Украйна, повишаващи се нива на престъпност и насилие, свързано с оръжие, и конфликтът по социални въпроси, като равноправието между половете и расизма, посочва още Кадири.

Богатите американци, които искат да разполагат с повече опции, се насочват към страни, като Португалия, Малта, Испания, Гърция и Италия, които предлагат златни визи и миграционни програми.

Въпросът за милионерите, които избират да се сдобият с друг паспорт, обаче не е свързан с избягването на данъци, смята Джеф Опдайк - инвестиционен експерт, който има 17 години стаж в Wall Street Journal като финансов журналист.

Те просто преследват Американската мечта някъде другаде, пише в доклада Опдайк.

Повече инвеститори, ръководители на високи позиции и предприемачи мигрират, за да защитят богатството си, "търсейки по-изгодни условия за инвестиции и бизнес растеж и по-безопасни дестинации за семействата си," допълва Опдайк.

"В продължение на повече от половин век, американците определяха, живееха и бяха пример за Американската мечта, така че много хора от развиващите се страни искаха да бъдат като тях. Днес обаче, за мнозина, Американската мечта е на командно дишане."

От Henley & Partners посочват, че един от индикаторите, които използват, за да оценяват състоянието на икономиката на дадена страна, е нейната средна класа, която в САЩ се свива.

В същото време, средната класа извън САЩ расте, като близо 430 000 нови потребители се присъединяват към нея в развиващите се страни всеки ден, пише Опдайк. Това се равнява на добавянето на 20 града, колкото Ню Йорк, към щатската икономика всяка година.

"Вече сме достигнали максимума по отношение на западните потребители, които някога ще съществуват," допълва Опдайк. "Населението в Европа и Япония застарява, а демографските тенденции там сочат към намаляваща потребителска база."

"Мигранти прииждат към САЩ от векове в търсене на тяхната 'Американска мечта' за живот и работа в свободна, демократична и безопасна държава," пише Кадири. "Промяната обаче се усеща във въздуха."