Туристическият сектор в столицата се възстановява изключително бързо след пандемията.

Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на туризма Илин Димитров, провела се в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ 2023. 

„През миналата година София е посетена от над 900 000 туристи - с 57% повече спрямо 2021 г., като броят им се доближава до този от преди COVID пандемията“, заяви столичният кмет. Най-голям е броят на посетителите от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция.

Министърът на туризма Димитров посочи, че градовете се възстановяват много по-бързо от курортите след пандемичните години заради добрите програми със събития. „София привлича отново туристи и ръстът е съпоставим с този на Истанбул“, обяви министърът.

Сред предстоящите туристически събития, организирани от Столична община, е Международната конференция и Общо събрание на CITY DESTINATION ALLIANCE – Алианс за маркетинг и управление на градските дестинации.

Те ще се проведат от 19 до 22 април, като се очаква на форума да присъстват повече от 200 делегати, представители на над 100 града. София е член на организацията от септември 2021 г., а тази година ще бъде и домакин на проявата. 

В коментар на събитието министър Димитров подчерта: „Очакваме над 30 министри на туризма, това е уникален шанс да покажем не само София, но и България в най-добра светлина, за да привлечем още повече туристи”.

Столичната община ще разработи и маршрути по пътищата на паметта, свързани с 80-годишнина от  спасяването на българските евреи. В тях ще бъдат включени Синагогата, еврейският дом и къщата, в която е живял Димитър Пешев. 

Сред темите на разговор на време на срещата на столичния кмет и министъра на туризма бяха възможностите за реклама и по-добра транспортна свързаност на столицата за повече посещения на чужди туристи.

Акцент беше поставен върху предстоящото посещение в България на над 300 инфлуенсъри от Германия, Турция, Румъния и Полша, които ще имат възможност да се запознаят и с туристически маршрути в столицата.