Един от водещите инвестиционни банкери в Китай е неоткриваем, според неговата компания.

China Renaissance - инвестиционна банка и компания за дялово инвестиране, базирана в Пекин, информира Хонконгската фондова борса, че “не може да се свърже” със своя председател и главен изпълнителен директор Бао Фан.

Акциите на компанията поевтиняха с 50% на борсата в Хонконг след излизането на новината и за последно се търгуваха с понижение в цената от 29%.

“Бордът на директорите не е запознат с каквато и да е информация, която показва, че липсата на г-н Бао е или може да бъде свързана с формени дела,” се казва в документа.

Бао е ветеран по отношение на инвестициите в китайския технологичен сектор. Той помага за сливането през 2015 г. на две от водещите компании за доставка на храна в страната - Meituan и Dianping.

Бао започва кариерата си в инвестционното банкиране в края на 90-те години в Morgan Stanley и Credit Suisse, а на по-късен етап работи като съветник на фондовите борси в Шанхай и Шънджън.

Неговият екип също така инвестира в листнатите в САЩ китайски производители на електромобили Nio и Li Auto и помага на китайските интернет гиганти Baidu и JD.com да осъществят вторичните си листвания на борсата в Хонконг.

China Renaissance наскоро е имала подобен инцидент, според уважаваната китайска финансова медия Caixin. През септември китайските власти са задържали Конг Лин - президент на компанията, информира изданието, позовавайки се на неназовани източници.

Бао изчезва, след като преди това се случи и с други популярни бизнес лидери в Китай, където не е необичайно ръководители на компании внезапно да изчезват от радара без много обяснения.

През 2020 г. имотният магнат Рен Чжъцян изчезна за няколко месеца, след предполагаемо негово изказване срещу начина, по който китайският президент Си Дзинпин се справя с пандемията от коронавирус. Рен, в крайна сметка, получи 18 месеца затвор по обвинения в корупция.

През 2017 г. застрахователният гигант Anbang предупреди акционерите си, че председателят на компанията няма да може да изпълнява задълженията си, защото е задържан от властите като част от правителствено разследване.

Тогава от Anbang информираха, че изчезването му е “по лични причии”, а по-късно той беше осъден на 18 години затвор.

През 2017 г. ръководителят на компанията Tomorrow Holdings беше задържан от китайските власти в стаята си в хотел в Хонконг и върнат в континентален Китай. През август 2022 г. той беше осъден на 13 години затвор.

Друг популярен случай се разигра през 2015 г., когато компанията на Гуо Гуангчан, наричан “китайския Уорън Бъфет,” информира, че той е изчезнал. От Fosun по-късно потвърдиха, че той оказвал съдействие на властите с разследване.

През същата година високопоставени ръководители на десетки китайски компании също изчезнаха. На по-късен етап някои се върнаха на постовете си, а други - не.