Финансовият център на Дубай води разговори с над 50 хеджфонда за установяването им в близкоизточния бизнес център, след като успя да привлече титани в индустрията, като Millennium Management и ExodusPoint Capital Management.

"Една от сферите, които се разрастват много бързо, е секторът на хеджфондовете," заяви Еса Казим, управител на Международен финансов център Дубай (DIFC). 

Приблизително 50-те хеджфонда, които искат да се сдобият с лиценз за DIFC, управляват общо активи за над 1 трлн. долара, според Салмаан Джафери, главен директор бизнес развитие на финансовия център. 

Дубай се очертава като предпочитана дестинация за хеджфонд трейдъри, които са привлечени от леснотата за правене на бизнес, освободеността от данъци и привлекателността му като световен туристически център.

Това също така е една по-изгодна часова зона за портфейлните мениджъри, които имат инвестиции по цял свят, простиращи се от Северна Америка до Азия.

Millennium Management е увеличила броя на служителите си в града до около 30, откакто получи лиценз през 2020 г. ExodusPoint Capital пък се регистрира в DIFC през юни, информира Bloomberg.

Финансовият център предлага по-ниски лицензионни такси и капиталови изисквания. Той също така осигурява благоприятна почва за богати хора и институционални инвеститори.

Абу Даби, който се намира на по-малко от два часа път с кола от Дубай, и чийто държавни инвестиционни фондове управляват активи за над 1.2 трлн. долара, също опитва да привлича повече чуждестранни средства и финансови компании.

Brevan Howard Asset Management отваря офис в столицата на Обединените арабски емирства и планира да разполага с около 100 служители в региона.

От DIFC обявиха тази седмица, че приходите на финансовия център за 2022 г. достигат рекордните 1.06 млрд. дирхама (288.6 млн. долара) след рязкото увеличение на новорегистрираните компании.

Засилването на активността в свободната зона отразява икономическия възход на Дубай след пандемията от COVID-19. Емирството също така привлече множество новодошли, в това число руски милиардери, имотни инвеститори и криптокомпании, които търсят среда на ниски данъци.