Дубай обяви гигантски инвестиционен план на стойност 8.7 трилиона долара за следващото десетилетие.

Вложенията ще бъдат насочени към стимулиране на търговията, чуждестранните инвестиции и мястото на страната като глобален икономически център, предава CNBC.

„Дубай ще се превърне в един от четирите най-големи световни финансови центъра с увеличение на преките чуждестранни инвестиции до над 177 милиарда долара през следващото десетилетие.

Над 300 000 глобални инвеститори помагат за превръщането на Дубай в най-бързо развиващия се световен град“, написа в Twitter премиерът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Той очерта някои от 100-те "трансформационни проекта“, включени в десетгодишната икономическа пътна карта. Сред целите е удвояването на годишните преки чуждестранни инвестиции и на външната търговия, докато за държавните разходи се предвижда ръст от близо 50% през следващото десетилетие.   

 Дубай има за цел да удвои размера на икономиката си през следващото десетилетие и да стане един от трите най-бързо растящи градове в света. 

Новината идва само няколко дни, след като Дубай обяви премахването на 30-процентния данък върху алкохола. Ходът беше предприет, за да се насърчат туризма и бизнеса.

През последните години емирството, което е търговска и туристическа столица на богатите на петрол Обединени арабски емирства, провежда поредица от реформи, които имат за цел да го направят по-привлекателно за чужденците и международните компании.

Огромният мащаб на икономическите цели, заложени в 10-годишния план, предизвикват известен скептицизъм, но финансовите експерти в Дубай смятат, че те са постижими.

„Те са амбициозни, но няма причина да се съмняваме в тях, предвид икономическата история на Дубай“, коментира пред CNBC Тарек Фадалала, главен изпълнителен директор за Близкия изток в Nomura Asset Management.

Според Карим Джета, главен инвестиционен директор в базираната в Дубай фирма за управление на активи Longdean Capital, конкуренцията в региона също е силен двигател на растежа. 

Саудитска Арабия, например, инвестира трилиони долари, за да се отърве от имиджа си на затворена и консервативна държава и да привлече повече туристи и чуждестранни инвеститори.

„Числата звучат амбициозно, но Дубай никога не е бил лишен от амбиции. Тъй като съседните страни, като Саудитска Арабия, се отварят и се стремят да привличат повече регионален бизнес, Дубай поставя своите цели по-високо и иска да се превърне в глобален център“, казава още Джета. 

Дубай отдавна е регионален център за Близкия изток, но в последните години прави сериозна заявка да се интегрира и с други части на света.

90% от населението на страната е съставено от имигранти и от много години тя предлага начин на живот, сравним с този в западния свят -  огромни плажове, липса на данък върху доходите и едно от най-ниските нива на престъпност в света.

ОАЕ наскоро промени своя ислямски уикенд, който беше в петък и събота, преминавайки към западния модел на почивка през събота и неделя. Страната предлагаше и програма за отдалечени визи за работници по време на пандемията от COVID-19.

Ранната доставка на ваксини за цялото население в началото на 2021 г. позволи на Дубай да се върне към нормалния живот по време на пандемията много по-рано от повечето други държави, привличайки вълна от нови жители и посетители.

Секторът на недвижимите имоти в момента процъфтява и Дубай наскоро беше класиран като един от десетте най-добри градове за живот в света.

Повечето икономисти прогнозират, че 2023 г. ще бъде тежка от икономическа гледна точка, като на много места по света се очаква рецесия.

Но, според икономистите на Nomura, държавите от Персийския залив, като цяло, се намират в добра позиция, подкрепени от все още високите цени на петрола и желанието да диверсифицират своите икономики.