Производителят на луксозни автомобили Jaguar Land Rover обяви, че ще отвори три нови инженерни центъра в Европа за разработка на технологии за автономни автомобили - като част от партньорството си с компанията от Силициевата долина Nvidia.

Центровете, които ще бъдат разположени в Мюнхен, Болоня и Мадрид, ще разработват системи за автономно управление за следващото поколение луксозни автомобили на JLR. От компанията вече разполагат с шест глобални технологични хъба в САЩ, Китай и Европа.

JLR, която е подразделение на индийската Tata Motors, информира, че центровете ще бъдат отворени в тези три града заради наличието на местно ниво на специалисти по цифрово инженерство и ще разкрие близо 100 инженерни работни места, фокусирани върху "разработването на системи за подпомагане на водача и изкуствен интелект за автономните автомобили на бъдещето."

Миналата година JLR и Nvidia обявиха многогодишно сътрудничество, съгласно което ще разработват съвместно компютърните мозъци и нервните системи за моделите Jaguar и Land Rovers от 2025 г.

Партньорството с Nvidia осигурява на JLR добре финансиран съюзник на фона на опитите на компанията да настигне Tesla Inc и други конкуренти в сегмента на луксозните автомобили в надпреварата за въоръжаване с дигитални технологии.