Камиони с Coca Cola преминават границата и влизат в Русия, туристи се връщат от почивка, натоварени с най-новите модели на Zara, а местните онлайн пазари разполагат със стоковите наличност на IKEA.

Западните марки може да са напуснали страната, но техните продукти - не.

Въпреки че европейски, северноамерикански и японски компании напускат Русия заради действията ѝ в Украйна, ефектът върху руските потребители е минимален, макар че сроковете за доставка могат да бъдат по-големи, а някои стоки по-скъпи.

Основната промяна е в маршрутите на доставка, но продуктите остават налични както онлайн, така и в магазините. Купувачите просто трябва да знаят къде да търсят.

Най-важното е, че повечето от тези стоки не са обект на санкции и тези трансгранични търговски потоци са законни. А Москва с удоволствие ги допуска, независимо по какви маршрути идват.

Постоянната наличност на марките е пример за предизвикателствата, пред които са изправени компаниите при контролирането на веригите за доставки при излизане от даден пазар.

Zara в Минск

Собственикът на модната марка Zara - Inditex, затвори своите 502 магазина в Русия, след като руската армия нахлу в Украйна, а след това ги продаде на базираната в Обединените арабски емирства Daher Group.

Сега внос в по-малки мащаби и онлайн продавачи ги поддържат, според проверка на Reuters на шест големи онлайн пазара и разговори с купувачи и продавачи.

32-годишната Албина отпътува с празен куфар за Минск през миналото лято и се връща 24 часа по-късно с дрехи на стойност 33 000 рубли (442 долара) за себе си и приятели от марките Zara, Bershka и Massimo Dutti, които са част от Inditex.

Въпреки че повечето западни марки, които спряха дейността си в Русия, се изтеглиха и от Беларус, която е съюзник на Москва, Inditex не го направи.

Албина разказва пред Reuters, че също така си е купувала дрехи в Париж и Дубай и използва мрежа от онлайн продавачи.

Тя казва, че има профили в Instagram и Telegram на момичета, които са се преместили да живеят в Европа или в Истанбул и Дубай. Те събират поръчки, вземат известна комисиона (15%-30%), след което стоките биват доставяни в Русия, а купувачът плаща за доставката.

Силната рубла и слабата турска лира през миналата година бяха в полза на руските потребители.

Случващото се на валутните пазари е отчасти причина за седемкратното увеличение на доставките от Турция с помощта на CDEK Forward - услуга за доставка от чуждестранни сайтове за електронна търговия, казва маркетинговият дректор на компанията Динара Исмаилова пред Reuters.

"Веднага след като различни марки казаха, че се изтеглят, започна известна паника, а броят и обемът на доставките нарасна рязко," казва Исмаилова.

Паричният оборот на занимаващата се с малки, частни доставки CDEK Forward се е удвоил през миналата година, като 80% от увеличението се дължи на дрехи. В същото време оборотът на стоки се е утроил.

"Това е все едно да посетите магазин на Zara в Ню Йорк, да купите нещо там и да го изпратите на приятелите си в Москва," казва Исмаилова.

Онлайн пазари

С разпадането на веригите на доставки Русия легализира т. нар. паралелен внос, позволявайки на търговците на дребно да внасят продукти от чужбина без позволението на собственика на търговската марка.

Сайтове за електронна търговия продават широк набор от вносни стоки, а продавачите често твърдят, че внасят продуктите от чужбина.

Пазарният лидер Wildberries продава стара стока от марките на Inditex и има близо 17 000 стоки на Zara в каталога си. Това са складови наличности, които са били в Русия, когато компанията е спряла дейността си там, според източник, близък до Inditex.

Масов западен продукт, който Wildberries и конкурентите Ozon и Yandex Market продават, е Coca-Cola, често рекламиран като внос, така че купувачите да са запознати, че е оригинален продукт.

Coca-Cola Co спря да произвежда и да продава напитки в Русия през миналата година, но други ги внасят, а етикетите на бутилките и кенчетата показват, че те идват от Европа, Казахстан, Узбекистан и Китай.

Особеност при този тип предлагане е, че цените варират. Пример за това е московски супермаркет, в който три кенчета Coca-Cola се предлагат на три различни цени, тъй като са внесени от Дания, Полша и Великобритания.

С разработването на нови маршрути допълнителните разходи за логистика, пътуване и мащабиране на дейността ще паднат и въпреки че търговията остава сравнително неефективна, тези нови отношения ще продължат, казва Рам Бен Цион, главен изпълнителен директор на дигиталната платформа за проверка на практи Publican.

"Механизмите за паралелен внос бяха консолидирани и разширени, което означава, че почти всичко е достъпно и ще бъде в бъдеще," казва Бен Цион, посочвайки опашките с камиони на границите и увеличаващия се брой нови компании, регистрирани в съседни държави.

"Приятелски" държави, които не налагат санкции, са увеличили износа за Русия, показват данните за техния търговски стокообмен. Самата Русия пък спря да публикува подобни данни.

Търговският стокообмен между Китай и Русия е достигнал рекордните 1.28 трлн. юана (186 млрд. долара) миналата година, докато износът на Турция за Русия скача с 61.8% - до 9.34 млрд. долара, а този на Казахстан с 25.1% - до 8.78 млрд. долара.

Неофициалните маршрути за доставка обаче могат да доведат до увеличение на влизащите в Русия стоки с лошо качество, тъй като регулаторните органи губят надзор, каза Бен Цион.

Някои марки са изправени пред години на борба с копия на техни продукти и неоторизиран внос. Междувременно, руските конкуренти на Coca-Cola увеличиха капацитета си за бутилиране и пуснаха нови сходни продукти.

Шведският мебелен гигант IKEA продаде стоковите си запаси на Yandex Market - подразделението за електронна търговия на технологичния гигант Yandex, когато се изтегли от Русия.

Собственикът на марката IKEA - IKEA Group, заяви, че е продала оставащите стокови запаси на Yandex за неназована сума. От Yandex Market казват, че свързват доставчици, които преди това са продавали стоки през магазините на IKEA, директно с клиентите.

Бивши доставчици също така са готови да продават леко модифицирани артикули на IKEA под различни имена. Един от тях вече рекламира спално бельо ARUA (аналог на IKEA BERGPALM).

Въпреки че за руските компании се разкриват нови възможности, фиксацията на потребителите към западните марки може да попречи на усилията за повишаване на местното производство.