В рамките на десетилетие около 39% от времето, отделяно за домакинска работа и полагане на грижи за семейството, може да бъдат автоматизирани, твърдят експерти.

Учени от Великобритания и Япония са се допитали до 65 експерти по изкуствен интелект (AI) за техните прогнози относно количеството автоматизация, което можем да очакваме в обичайните домакински задачи след 10 години.

Експертите са прогнозирали, че автоматизацията вероятно ще навлезе най-силно в пазаруването на хранителни продукти, докато полагането на грижи за възрастните хора е най-малко вероятно да бъде засегнато от AI.

Докладът е публикуван в журнала PLOS ONE.

Учени от Оксфордския университет и от японския университет Очаномизу искат да разберат какъв ефект могат да окажат роботите върху неплатената домакинска работа, като един от въпросите, зададени от тях, е: "Ако роботите ще ни изхвърлят от работните ни места, те поне ще изхвърлят ли и боклука вместо нас?".

Роботите за "домакинска работа", като вакуумни прахосмукачки, "са най-често произвежданите и продаваните роботи в света", установяват учените.

Екипът се е допитал до 29 експерти по AI от Великобритания и 36 от Япония за прогнозите им относно роботите у дома.

Учените са установили, че британските мъже са по-оптимистично настроени относно автоматизацията у дома, в сравнение с колегите си жени, като това съотношение е на противоположния полюс в Япония.

Задачите, които с експертите смятат, че автоматизацията може да се справи обаче, варират: "Едва 28% от работата, свързана с полагането на грижи, в това число дейности, като преподаване на детето, придружаване на детето или полагане на грижи за по-възрастен член на семейството, се очаква да бъдат автоматизирани ", казва доктор Лулу Ши от Оксфордския интернет институт.

От друга страна, прогнозите са, че технологиите ще намалят с 60% времето, отделяно за пазаруването на хранителни продукти, твърдят експертите.

Прогнозите, че "в следващите 10 години" роботите ще ни освободят от домакинската работа обаче имат дълга история и известен скептицизъм в това отношение е оправдан.

В телевизионното предаване от 1966 г. Tomorrow's World е показан робот, който може да готви, да разхожда кучето, да наглежда бебето, да пазарува, да приготвя коктейли и да изпълнява много други задачи.

Ако създателите му получат 1 млн. паунда, устройството би могло да започне да се използва до 1976 г., се казва тогава в предаването.

Екатерина Хертог, преподавател по AI и Общество в Оксфордския университет, прави паралел с с оптимизма, който отдавна витае около автономните автомобили.

 "Обещанието за автономни автомобили, които са по улиците, заменят таксита и т.н., съществува от десетилетия, но въпреки това не успяваме да направим така, че роботите да функционират добре или тези автономни автомобили да се справят с непредсказуемата улична среда. Домовете са нещо сходно в това отношение".

Доктор Кейт Девлин от Кингс Колидж в Лондон, която не е част от проучването, предполага, че е по-вероятно технологиите да помагат на хората, вместо да ги заменят.

"Трудно и скъпо е да се създаде робот, който да изпълнява множество задачи или основни задачи. Вместо това е по-лесно и по-полезно да се създадат помощни технологии, които ни помагат, а не ни заместват," казва тя.

Проучвания показват, че авоматизацията в домакинството би могла да освободи много време във връзка с неплатената домакинска работа.

Във Великобритания мъжете в трудоспособна възраст вършат наполовина по-малко от тази работа, в сравнение с жените, докато в Япония мъжете вършат по-малко от една пета от домакинската работа, в сравнение с жените.

Непропорционално голямата тежест на домакинската работа над жените оказва негативни последствия върху техните приходи, спестявания и пенсии, твърди професор Хертог.

По тази причина засилването на автоматизацията би могло да доведе до по-голямо равенство между половете, твърдят учените.

Технологиите обаче може да бъдат скъпи. Ако системите за подомагане на домакинката работа са достъпни само за определена част от обществото, "това ще доведе до засилване на неравенството по отношение на свободното време", казва професор Хертог.

По нейни думи обществото трябва също така да е наясно с въпросите, които пораждат домовете, пълни с умни автоматизация, "в които еквиваленти на домашния помощник Alexa могат да слушат, да записват какво правим и да докладват обратно".

"Не смятам, че като общество сме подготвени да се справим с тази масова атака срещу поверителността", казва тя.