Осъществена по-рано през месеца кибератака е принудила гигантът в сферата на хранителната промишленост Dole временно да затвори производствените си предприятия в Северна Америка и да спре доставките за хранителни магазини, информира CNN, позовавайки се на вътрешен документ от компанията.

Необявената преди това атака, която, според запознат източник, е била с рансъмуер, е довела до оплаквания във Facebook от страна на клиенти относно липсата на произвежданите от Dole пакетирани салати на рафтовете на някои магазини.

“Dole Food Company е подложена на кибератака и изключихме нашите системи в цяла Северна Америка,” казва Еманюел Лазопулос, старши вицепрезидент на подразделението за пресни зеленчуци на Dole, в съобщение до търговците на дребно от 10 февруари.

Dole има четири преработвателни завода в САЩ и над 3 000 служители, според публикувано наскоро прессъобщение на компанията.

След като CNN излезе с публикация за инцидента, говорителят на Dole Уилям Голдфийлд е изпратил съобщение до медията, в което потвърждава, че т. нар. рансъмуер и бил причината за инцидента.

“Компанията е уведомила властите за инцидента и сътрудничи по тяхното разследване,” се казва в съобщението на Dole. “Продължаваме да разследваме мащабите на инцидента, но ефектът върху дейността на компанията е ограничен.”

Два хранителни магазина в Тексас и Ню Мексико обаче са заявили пред CNN, че не са могли да зареждат пакетираните салати на Dole в продължение на дни.

В Clayton Ranch Market в малкия град Клейтън, Ню Мексико, близо до границата с Оклахома, има недостиг на салати Dole от миналата седмица, според Джеф Ръсел, помощник-мениджър.

От магазина са получили информацията за кибератаката срещу Dole от своя доставчик на едро Affiliated Foods Inc.

Мери Ъндърууд, служител в Stewart’s Food Store, в Олни, Тексас, казва пред CNN по-рано през седмицата, че магазинът не е успял да зареди салати от Dole в продължение на няколко дни.

Клиентите започнали да задават въпроси, което принудило магазина да сподели съобщението за кибератаката от Dole в профила си във Facebook.

В своето изявление от Dole казват, че са “действали бързо, за да ограничат заплахата”, след като научили за инцидента и са “ангажирали външни експерти по киберсигурността, които работят заедно с екипите на компанията за отстраняване на проблема и защита на системите.”

Засега не става ясно за колко време компанията е трябвало да преустанови производството си. Говорителят на Dole е отказал да отговаря на въпроси на CNN за инцидента, в това число дали хакерите са настоявали да получат откуп.

През последните две години други хакерски атаки срещу сектора на храните и селското стопанство поставиха под заплаха веригите на доставки и накараха дистрибутори да заздравят киберсигурността си.

Хакерска атака от май 2021 г. принуди JBS - най-голямата месопреработвателна компания в света, временно да затвори свои заводи в САЩ, Канада и Австралия. От JBS обявиха, че са платили на хакерите 11 млн. долара, за да отблокират системите им.

От Dole са изключили компютърните си системи малко след началото на хакерската атака, за да ограничат разпространението на зловредния софтуер. Рансъмуерът обикновено криптира компютърните системи, така че хакерите да могат да настояват за откуп.

Генерираните от хакери приходи от рансъмуер падат до около 457 млн. долара през 2022 г., в сравнение със 766 млн. долара през 2021 г., според данни на компанията Chainalysis.

По-малко компании плащат на киберпрестъпниците, а някои мишени са подобрили киберзащитата си, според анализатори в сферата.

Атаките с рансъмуер не са единствената дигитална измама, която удря хранителния сектор. Киберпрестъпници са успели да откраднат доставки на стойност стотици хиляди долари, подавайки мними поръчки за млечни продукти, информират от ФБР и други федерални агенции през декември.