По-малко изнудвания и кражби, но повече унищожаване на дигитални активи и инфраструктура - това е един от начините, по които конфликтът в Украйна променя киберпрестъпността, пише The Economist. 

Според Олег Деревянко, председател на украинската фирма за компютърна сигурност ISSP, промяната в света на киберпрестъпността е поразителна.

През последните години се наблюдаваше бум в използването на т. нар. ransomware, който кодира компютърните данни на жертвите, докато не бъде извършено плащане към хакерите. Докато в момента, според Деревянко, броят на атаките срещу корпоративни и държавни клиенти на ISSP е спаднал почти до нула. 

Вместо това, много от "специалистите", които преди са участвали в подобни акции, изглежда са били вербувани от правителството на Русия и се фокусират върху изтриване и блокиране на мрежи и бази от данни, за да навредят на военните усилия на Украйна, като изтрият всяка информация, до която могат да достигнат.

Същото обаче важи и за атаките срещу руски компютри от страна на украинските хакери, казва Олга Хмил от базираната в Киев разузнавателна компания Molfar. Такива хакери вече се интересуват по-малко от кражбата на пари и повече от щетите, които могат да причинят на врага.

Тази тенденция изглежда се е разпространила и извън границите на двете страни, участващи във войната. Киберзастрахователната фирма Resilience, базирана в Сан Франциско, съобщава, че преди руската агресия, която започна през февруари, исковете, свързани с ransomware, са били третата най-често срещана категория киберпрестъпления.  Сега, според директора на Resilience Вишаал Харипрасад, те са чак на шесто или седмо място.

Гилермо Кристенсен, партньор в адвокатската кантора от Вашингтон K&L Gates, която е специализирана в подобни въпроси, коментира пред The Economist, че руските правителствени агенции са наели киберпрестъпници в своя персонал и са им наредили да насочат енергията си към деактивиране на украинската инфраструктура.

Една хакерска група, над която вътрешната служба за сигурност на Русия придоби значителен контрол, е Conti - известна ransomware група. 

Часове след като руските военни колони нахлуха в Украйна на 24 февруари, Conti публикува изявление, предлагащо „пълна подкрепа“ за инвазията. 

Според хакер от Банкок, който използва псевнодима Grugq, в света на кибергрупировките в момента текат процеси на вътрешни борби и дезертьорство, като много от тях се препозиционират в проукраински и прокремълски лагери.