Природозащитни организации са предприели съдебни действия срещу BNP Paribas - една от най-големите европейски банки, с мотива, че отпускайки кредити на големи петролни и газови компании, френската финансова институция нарушава свое законово задължение да гарантира, че дейността ѝ не вреди на околната среда.

Природозащитни организации, които се борят срещу климатичните промени, прибягват все повече до съдебни дела, за да принуждават големите компании да полагат повече усилия за преминаването към икономика с ниски въглеродни емисии.

През 2021 г. нидерландски съд разпореди Shell да увеличи планираните си ограничения на емисиите от вредни газове по дело, заведено от климатични активисти.

Фокусът се насочва най-вече към френските компании, които по закон трябва да изготвят планове за съобразяване на дейността си с щетите за околната среда.

Другата седмица се очаква съдебно решение срещу TotalEnergies - клиент на BNP Paribas, по дело, заведено от природозащитни организации.

Във Франция нито една компания все още не е била принудена да промени начина си на действие във основа на закона от 2017 г.

Трите природозащитни организации Oxfam, Friends of the Earth и Notre Affaire à Tous обявиха, че съдебното дело срещу BNP Paribas има за цел да накара банката да спре финансирането на добива на изкопаеми горива, като това според тях, е първото такова в света срещу търговска банка.

Банката “продължава да издава празни чекове на най-големите компании за добив на изкопаеми горива без да поставя никакви условия за екологичен преход”, казва Александър Пойдац от Oxfam Франция. 

В свое изявление до Reuters от BNP Paribas, която е най-голямата банка в еврозоната, изразяват съжаление, че природозащитните организации са предпочели съдебния спор пред диалога и заявяват, че не могат да спрат цялото финансиране на изкопаемите горива веднага.

“Убедени сме, че екологичният преход е единственият жизнеспособен път към бъдещето за нашите икономики,” казват от банката.

“Концентрирани сме върху нашия път за излизане от изкопаемите горива, като ускоряваме финансирането на добива на енергия от възобновяеми източници и подкрепяме нашите клиенти, с които преходът не може да бъде осъществен.”

Трите неправителствени организации казват, че техният съдебен подход спрямо BNP Paribas е базиран на делото в Нидерландия, по което съдът разпореди на Shell да задълбочи планираните ограничения на вредните емисии. От Shell обжалваха това решение през миналата година.

Според Oxfam, Friends of the Earth и Notre Affaire à Tous, BNP Paribas финансира осем европейски и северноамерикански петролни и газови компании, които участват в над 200 нови проекта за добив на изкопаеми горива по света.

Трите организации цитират най-новия доклад на RainforestAction Network, в който се посочва, че BNP Paribas е на осмо място сред международните банки, които допринасят с най-много за добива на петрол и природен газ, с финансиране на стойност 142 млрд. долара за сектора в периода 2016 – 2021 г.

Миналия месец от банката обявиха, че отпуснатите заеми в сектора на изкопаемите горива са на стойност 23.7 млрд. евро към края на септември 2022 г.

От BNP Paribas също така казаха, че банката е спряла финансирането на петролни проекти през 2016 г. “Поели сме ангажимент за намаляване на отпуснатото финансиране за добив и производство на петрол с 25% до 2025 г.,” посочват от банката.

По решението по делото срещу TotalEnergies, което се очаква във вторник, ще се фокусира върху мотивите, според които френската енергийна компания е подвела потребителите относно усилията, които полага в борбата с климатичните промени.

Неправителствени организации са завели също така дела срещу авиокомпанията Air France-KLM и дори срещу френската държава.