Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на технологичния гигант Аpple Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. и на днешния ден щеше да навърши 69 години.

Той почина през 2011 г., но ще бъде запомнен като човек, който революционизира съвременните технологии и ръководител, който набляга на стила също толкова, колкото и на функционалността на дигиталните устройства, които използваме всеки ден.

Ето няколко интересни факти за Джобс:

Стив Джобс е осиновен малко след раждането си. Неговият билогичен баща е сириец, а майка му американка.

Биологичните родители на Джобс имат изискване той да бъде осиновен от двойка с висше образование. Те установяват, че нито Клара, нито Пол Джобс са завършили колеж, но осиновяването става факт след дадено обещание, че детето ще получи висше образование (на по-късен етап Стив прекъсва висшето си образование по свое желание).

Джобс и съоснователят на Apple Стив Уозняк се запознават в гимназията, когато Уозняк е на 18 г., а Джобс едва на 13 г.

В началото на кариерата си, когато Джобс работи за производителя на игри Atari, той е преместен в нощната смяна заради оплаквания от неговата хигиена. Той рядко се къпе и има навика да се разхожда бос в офиса на Atari.

Първият компютър на компанията Apple I е с цена от 666.66 долара за крайните потребители. Това няма нищо общо с дявола. Просто Джобс и Уозняк искат Apple I да струва с една трета повече от цената на едро (500 долара).

Джобс е отстранен от собствената си компания през 1985 г. Впоследствие той го приема като скрита благословия, тъй като това му дава възможност да експериментира с креативността си и да купи студио за анимационни филми, което впоследствие става Pixar. В крайна сметка, той се връща в Apple като главен изпълнителен директор през 1997 г. (и съживява работещата на загуба по онова време компания).

Джобс се сдобива с извънбрачна дъщеря на име Лиза Бренън, когато е на 23 г. Той отрича в продължение на години, че е бащата. В крайна сметка, признава Лиза като свое дете, а тя променя името си на Лиза Бренън-Джобс.

Въпреки че първоначално отрича бащинството, по времето когато се ражда Лиза, той дава на нов компютър на компанията името Apple Lisa (въпреки че твърди, че то е съкращение от Local Integrated Software Architecture).

Джобс сформира цял екип в компанията, посветен на опаковките на продуктите. Екипът изучава изживяването при отваряне на кутията на нов продукт, за да проучи как да постигне вълнението и емоционалната реакция, които сега са често срещани при продуктите на Apple.

Джобс невинаги се държи приятелски с журналистите и медиите, желаейки да запази пълен контрол върху впечатлението от Apple у обществото. Apple дори съди тийнейджър заради неговия блог Think Secret, в който той представя слухове и тайни детайли относно предстоящи продукти на компанията.

Джобс така и не слага регистрационни номера на своя сребрист Mercedes (въпреки че го шофира постоянно). Как успява да го направи? Според законодателството в щата Калифорния, собственикът на нов автомобил разполага с шестмесечен срок, за да му постави номера. Джобс просто сменя колата със същия модел на всеки всеки шест месеца, което му позволява да шофира без регистрационни номера. Той също така често паркира на места за инвалиди.

В определен период Стив Джобс е ментор на основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж. Впоследствие е бесен, когато Google създава своите устройства с Android и излиза на пазара като конкурент на Apple.

Джобс е диагностициран с рак на панкреаса през 2003 г., но вместо да пристъпи към препоръчаната от лекарите незабавна операция, той започва да се лекува с алтернативна медицина, в това число да се храни като веган, да се подлага на акупунктура, да използва билкови лекарства и дори се консултира с екстрасенс.

Девет месеца по-късно той склонява да се подложи на операция. Мнозина отдават фаталното влошаване на здравословното му състояние впоследствие на това забавяне.

Настоящият главен изпълнителен директор на Apple Тим Кук заявява в интервю през 2014 г., че офисът и табелката с името на Джобс са все още там, където са били през 2011 г., когато той умира.

Губернаторът на щата Калифорния по това време Джери Браун обявява 16 октомври за Деня на Стив Джобс.