Какво да очакваме от световната икономика и финансовите пазари през 2023 г.? Кои са най-перспективните сектори за инвестиции през настоящата година?

Отговорите на тези въпроси ни дава месечният бюлетин на Експат Капитал - едно от най-големите управляващи дружества в страната. Ето и по-важното от него:

Основни пазарни и макроикономически очаквания

Според експертите на Експат, голяма е вероятността низходящият тренд при акциите да е приключил или това да се случи през първата половина на 2023 г.

От управляващото дружество са на мнение, че по-добри перспективи има пред европейските книжа спрямо американските. Много добър потенциал за акциите има на развиващите се пазари, особено тези в Азия.

Анализаторите на компанията очакват слаба рецесия в развитите икономики и отслабването на щатския долар спрямо другите валути, особено еврото и японската йена.

До края на годината ще станем свидетели на спирането на повишението на основните лихви, както и евентуалното им намаляване.

От Експат Капитал са на мнение, че през 2023 г. ще станем свидетели на спад на инфлацията, главно заради забавянето на ръста в цените на суровините.

Златото

Централните банки бяха отговорни за голяма част от ръста в търсенето на злато, като миналата година добавиха най-голямото годишно количество от 1967 г. насам. През миналата година Турция беше най-големият купувач на злато сред централните банки. 

Китай отново започна да купува злато за първи път от три години, продължавайки диверсификацията си от долара.

Факторите, които доведоха до рекордни покупки от централните банки през 2022 г., могат да преобладават и през 2023 г., което - в комбинация с притока на инвестиции в борсово търгувани фондове върху злато, може да се окаже положителен фактор за повишаване търсенето на злато, посочват още от Експат.

Перспективните сектори

Анализаторите на компанията определят няколко перспективни сектора за дългосрочни инвестиции. Това са електрическите коли, отбрана и сигурност, роботи и изкуствен интелект, здравеопазване, геномика и имунология, киберзащита и полупроводници.