Олександър Косован си спомня ярко сутринта, в която напуска дома си, за да отиде на работа и не знае дали все още ще е там, когато се върне.

Той се събужда в 4 часа сутринта от звука на руските ракети, поразяващи Киев, и първата му мисъл е, че вероятно никога няма да се върне у дома. 

Косован отива в офиса си на 25 февруари 2022 г. - в деня, след като руската армия започва нашествието си в Украйна. Неговата 15-годишна софтуерна компания MacPaw прави приложения за компютрите на Apple и смартфоните iPhone.

Като изпълнителен директор, той призовава своите 500 служители да избягат от града, когато войната ескалира. Стотици от тях обаче избират да останат. Първата му задача през този ден е да превърне офиса си във временно убежище за служителите.

„Не мислех, че тялото ми дори е способно да продължи четири или пет дни без сън и истинска храна, но то продължаваше да работи само на адреналин и чиста ярост“, спомня си предприемачът за първите дни на войната. 

Година по-късно MacPaw все още работи, а домът на Косован е непокътнат. Служителите на компанията са по-обединени, въпреки предизвикателствата на войната и дори успяват да поддържат усещането за нормалност и добро настроение. 

Бизнес по време на война

Косован обаче не е единственият предприемач, който демонстрира устойчивост и неочаквана производителност през последната година, пише електронното издание Wired.

Някои програмисти и предприемачи са принудени да работят от бомбоубежищата, на фона на прекъсванията в електроснабдяването, но въпреки това успяват да изпращат актуализации на софтуерните си продукти. 

Бъдещето на Украйна все още не е ясно, което допълнително увеличава рисковете пред местните технологични компании. 

Джулия Петрик управлява комуникационния отдел на MacPaw и е съосновател на украинската "PR армия" - неформална група от украински маркетинг специалисти, които се опитват да се борят с руската пропаганда, като изпращат информация на много журналисти и правителства по света.  

В последната година е работила от бомбоубежища и кафенета с резервни генератори.

„Ежедневният сблъсък с всички тези ужасни новини може да бъде малко потискащ. Но хората продължават да се адаптират. Няма друг изход, освен да работим за бъдещето и да се борим за него", казва Петрик. 

Хиляди украински технологични работници, в крайна сметка, са се преместили в съседна Полша или в Португалия, която предостави разрешителни за временна защита на украинските бежанци в първите дни на войната. Много повече обаче остават в родината си. 

В дните след инвазията Алиона Миско, основател и главен изпълнителен директор на счетоводния стартъп Fuelfinance, временно премества офиса на компанията си от Киев в бомбоубежище в западния украински град Лвов и насърчава служителите да се ориентират към дистанционната работа.

Но много от тях не желаят да напуснат Украйна.  

През октомври миналата година Fuelfinance се завръща към работата в офиса, подкрепена от споделеното офис пространство Lift99 в Киев.  

Повечето предприемачи в Украйна в момента разчитат на резервни електрически генератори и на интернет връзката, доставена от сателитите на SpaceX.

Подкрепата на Илон Мъск

От пролетта на 2022 г. Украйна разчита много на сателитните интернет терминали Starlink, десетки хиляди от които бяха дарени от SpaceX с известна подкрепа от правителството на САЩ.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск каза през октомври, че компанията вече няма да финансира услугата Starlink в Украйна и помоли Пентагона да поеме по-голяма част от разходите, но впоследствие се отметна от това мнение и потвърди ангажимента си да поддържа интернет връзката за украинските компании и потребители. 

„Мъск вбеси много хора тук и по целия свят със своите публикации постове, но това, което видяхме, е, че Starlink продължава да работи. Това е безценно за повечето хора, а също и за тези на фронтовата линия, където може изобщо да няма други начини за връзка", казва Влад Пранскевичиус, който е един от основателите на базирания в Киев стартъп Let’s Enhance, който се занимава с изображения, генерирани от изкуствен интелект. 

Неговата компания продължава да расте, въпреки предизвикателствата, пред които са изправени основателите и служителите. Един от колегите му е напуснал, за да се бие на фронта, а друг се присъединява към доброволците, работещи за армията в областта на военните технологии.  

Над 7000 технологични специалисти в страната се присъединяват към редиците на въоръжените сили на Украйна.

Доклад на стартъп организацията Techukraine показва, че докато 43% от анкетираните компании са останали със същия размер по време на войната, 37% са принудени да намалят броя на служителите си.

Над 90% от украинските стартиращи компании посочват, че се нуждаят от допълнителна финансова подкрепа, за да оцелеят.

Данните от изследователската фирма PitchBook показват, че стартъпите в Украйна са събрали финансиране на обща стойност 17 милиона долара през 2022 г., в сравнение с 14.1 милиона долара през 2021 г.

Финансирането на ранен етап тази година вече надминава сумите от последното тримесечие на 2022 г.  

Имат ли дългосрочни планове украинските предприемачи?

Но въпреки обещаващите сигнали, дългосрочните перспективи за бизнеса в Украйна са по-скоро мрачни. През септември Wall Street Journal съобщи, че докато украинските компании през 2021 г. са събрали общо 832 милиона долара рисков и частен капитал, през 2022 г. сделките са намалели с поне 50%.  

Не липсват обаче и положителни примери. Последният кръг за набиране на средства на Leet's Enhance е привлякъл 3 милиона долара, а основателите на компанията планират ново разширяване през 2022 г., тъй като се фокусират върху разработката на нов продукт.  

Дмитри Донтов, главен изпълнителен директор и основател на компанията Spin Technology казва, че инвеститорите изглеждат решени да продължат да работят със стартиращите компании с украинско присъствие.

Малко след инвазията създава безопасно офис пространство за своите служители в село Конча-Заспа, на около 33 километра от Киев. Една трета от персонала на компанията пък се мести в офис в Португалия.

„Първоначално инвеститорите се притесниха, но с течение на времето видяха, че предприемаме всички действия, необходими за поддържане на резултатите", коментира Донтов. 

Не всички стартиращи компании се справят толкова добре. Съоснователят на MacPaw Олександър Косован инвестира и в други стартъпи чрез фонда SMRK. Но, по думите му, поне две от компаниите в портфейла на фонда са прекратили дейността си в рамките на последната година.

Една от тях е Seadora Seafood - компания за рибни продукти, базирана в Киев и основана през 2019 г. Тя транспортира част от товара си по въздух и вече няма възможност да работи в украинското въздушно пространство.