Борсовите индекси на Уолстрийт отчетоха резки понижения, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза пред Конгреса на САЩ, че централната банка вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти повече от очакваното, в опита си да овладее високата инфлация.

Dow Jones Industrial Average загуби най-много във вчерашната търговска сесия, регистрирайки понижение от 1.7%. Широкият S&P 500 падна с 1.5%, а Nasdaq Composite загуби регистрира спад от 1.3%.

Пауъл "уплаши" инвеститорите, заявявайки пред американските законодатели, че централната банка е готова на по-агресивни ходове, ако икономическите данни потвърдят продължаващия ръст на потребителските цени.

Коментарът на Пауъл идва на фона на неочакваното увеличение на инфлацията през януари и необичайно силния ръст на заетостта.  

Търговците драстично повишиха залозите си за повишаване на лихвения процент с 50 базисни пункта през март след коментарите на Пауъл, като фючърсите на паричния пазар калкулират над 70% вероятност за подобно движение. В понеделник шансът за подобна стъпка беше едва около 31%.  

Всички 11 основни сектора на S&P 500 затвориха с понижения във вторник, водени от финансовите компании, които приключиха търговията надолу с 2.5%. Най-слаб беше спадът на акциите на компаниите от сектора на потребителските стоки - с малко под 1%.

Джеръм Пауъл беше категоричен, че Фед не обмисля промяна на целевото ниво на инфлацията от 2% и за момента пазарът на труда не предполага, че има вероятност от рецесия. 

В петък се очаква статистиката за заетостта в неселскостопанския сектор през февруари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват увеличение от 200 000 работни места, в сравнение с отчетените през януари 517 000, които значително надхвърлиха предварителните прогнози. 

На стоковите пазари цената на петрола остана стабилна тази сутрин, след като вчера "черното злато" също отчете понижение, на фона на засилените очаквания за по-силен ръст на лихвените проценти. 

Тази негативна перспектива обаче беше компенсирана от данните за петролните запаси в САЩ, които регистрираха спад от 3.8 милиона барела през седмицата до 3 март. Той беше приет като знак за засилване на търсенето в най-голямата световна икономика. 

Коментарите на Джеръм Пауъл обаче подкрепиха щатския долар. Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо шест водещи световни валути, добави 1.3% съм стойността си. 

Към момента еврото се търгува на ниво от 1.0534 спрямо долара.