Данеле Тан открива случайно футболните си таланти. На шесттодишна възраст тя отива на тренировка с братята си.

„Почувствах се самотна вкъщи, затова попитах родителите ми дали мога да се присъединя към тях“, разказва Тан. Още в първото си занимание тя прави сериозно впечатление, тъй като отбелязва 12 гола.  

Това е началото на историята за 18-годишната Тан, която през миналия месец се превърна в първата жена от Сингапур, играла в европейско първенство, дебютирайки за London Bees.

Младата спортистка споделя мислите си за успеха, жертвите, които прави през последните години, както и основните умения, които й помагат в живота, пред CNBC Make It.

Футболът не е мъжки спорт

Майката на Тан дълго време смятала футбола за типично мъжки спорт. Подобно вярване има и сред голяма част от футболните фенове по света, но мисленето им се променя в последните години.

„Футболът много се промени в последните години. Трите най-посещавани срещи в Европа са женски мачове. Мисля, че спортът се насочва в правилната посока и днес е много приятно да се наблюдава женска футболна среща“, казва Тан.  
 

„Знаех, че в Сингапур няма да мога да се развия много като професионален атлет. Ако исках да стана много добра, трябваше да отида в чужбина, смята тя.

В началото на 2022 г. Тан решава да се премести в Лондон, където учи в гимназията Mill Hill. Там тя има възможност да играе и във футболния отбор, където е единствената жена.

„По времето, когато дойдох в Лондон, нямаше женски футболен отбор. Поканата беше за присъединяване към мъжкия тим. Ето защо трябваше да тренирам доста по-усърдно."

 
“Мъжете на 18-годишна възраст са доста по-силни и бързи, затова аз трябваше да мисля по-бързо. Трябваше да боравя по-бързо с топката", казва още Тан. Тя обаче не отчита това като недостатък. Вместо това се амбицира и тренира още по-усърдно.

„Не бях най-талантливата или пък най-бързата и като малка. Тренирах обаче много всеки ден. Навеждах глава и просто тренирах“, посочва 18-годишната спортистка.

Дори и на тази крехка възраст, тя вече е в историята. През май 2022 г. нейният тим печели първата си среща от 1985 г. насам от Игрите в Югоизточна Азия, известни като SEA Games.

Шест месеца по-късно тя е първата сингапурка, която печели покана да участва в една от най-добрите футболни програми в САЩ.

Успехът обаче не главозамайва Тан. По думите й, тя не знае какво ще й поднесе животът, тъй като е още много млада. Единственото желание на 18-годишната спортистка е да се подобрява всеки ден.

„Всеки ден се питам дали мога да стана най-добрата голмайсторка в моя отбор и изобщо в историята на женския футбол на Сингапур“, казва още тя.

Денят й

Обикновеният й ден започва в 8 часа с уроци, които продължават до 16.30 часа. След това Тан работи с кондиционен треньор в продължение на 1.30 – 2 часа и накрая следва тренировка с London Bees.

Денят на футболистката е към края си едва към 22 часа, когато успява да се завърне в общежитието. Тогава тя взима душ, пере и задължително отделя време за четене преди лягане.

Тан споделя, че не мотивацията й помага в спорта, а дисциплината и лишенията. „Най-голямата ми жертва е, че съм на 11 000 км от близките и роднините си, но знам защо го правя. Искам да постигна още толкова много“, завършва тя.